La immunitat del rei emèrit Joan Carles I, a debat

El govern espanyol planteja una reforma constitucional per a limitar la inviolabilitat del rei i agraeix que Felip VI marque distàncies amb son pare.

Felip VI i Joan Carles I, en una imatge d'arxiu
Felip VI i Joan Carles I, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Després de qualificar d'"inquietants i pertorbadores" les informacions sobre el rei Joan Carles I, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez planteja una reforma de la Constitució per a limitar la inviolabilitat del monarca. Una immunitat, precisament, que marca el debat judicial sobre la donació de 65 milions d'euros a través d'una fundació panamenya del rei emèrit a la seua amiga, Corinna Larsen.

Sánchez s'ha declarat preocupat pel mal que fan a la imatge d'Espanya i la democràcia les informacions del patrimoni del rei emèrit, ocult en paradisos fiscals i ha assegurat que "no hi ha espai per a la impunitat". En la mateixa línia de Sánchez s'ha pronunciat aquest dijous la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que advoca per "fer una distinció important" entre les informacions que tenen a veure amb l'anterior cap de l'Estat, que ha qualificat d'"inquietants", i la situació de comportament constitucional "absolutament correcte" del rei Felip VI.

Pel que fa a la modificació dels aforaments, Calvo ha insistit que han d'estar "residenciats" en les activitats dels càrrecs públics en l'exercici de la seua funció". També s'ha sumat al debat la ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, que ha assegurat que la justícia i la crítica dels mitjans de comunicació "ha de ser igual per a tots, la qual cosa inclou també al rei emèrit".

Des de Moncloa insisteixen a desvincular Felip VI de son pare, però des d'Unides Podem, soci del govern de coalició, aposten per un referèndum sobre la monarquia i demanen l'abdicació de Felip VI. La vicepresidenta tercera del Congrés i diputada d'Unides Podem, Gloria Elizo, ha defensat que l'"única manera" que el rei Felip VI es desvincule del seu pare Joan Carles I i de les seues presumptes irregularitats és mitjançant la realització d'un referèndum i l'abdicació.

La donació del rei emèrit a Corinna es va excloure de l'herència

D'altra banda, aquests dijous s'ha conegut que el contracte pel qual el rei Joan Carles I va donar 65 milions d'euros a la seua amiga Corinna Larsen el juny de 2012 incloïa diverses clàusules, entre elles que quedava desvinculada de l'herència del rei emèrit, segons el document que publica aquest dijous El Español. El contracte compta amb dues pàgines i està signat per Joan Carles I, el donant, i com a donatària Corinna. Una còpia d'aquest document, assenyala el periòdic, està en mans del fiscal suís Yves Bertossa, que investiga l'origen de la fortuna que el rei emèrit va poder mantindre oculta a Suïssa durant quatre anys.

Segons les investigacions en curs, l'advocat Dante Canónica va crear una estructura societària, la Fundació Lucum, per a depositar una aparent donació de cent milions de dòlars enviada el juliol de 2008 pel rei saudita al llavors cap de l'Estat espanyol. El fiscal sospita que els diners provinents de l'Aràbia Saudita va ser una comissió per la intermediació del rei per a aconseguir l'adjudicació a un consorci d'empreses espanyoles del tren d'alta velocitat a la Meca.

També et pot interessar

stats