La manifestació de l’1 de Maig es trasllada a internet

La marxa virtual reivindicarà els treballs sotmesos a condicions precàries, que la crisi ha demostrat que resulten essencials.

Manifestació de l'1 de Maig de l'any passat
Manifestació de l'1 de Maig de l'any passat / À Punt

La icònica manifestació de l’1 de Maig no recorrerà enguany els carrers, sinó les xarxes socials. La pandèmia obliga a celebrar, per primera vegada en la història, aquesta marxa digital, que enguany centrarà les reivindicacions en el treball, abans precari, que s’ha demostrat essencial en aquesta crisi. El clamor d’aquest 1 de Maig virtual també demanarà la protecció dels drets de les persones que s’han quedat sense faena a causa de la pandèmia. De vesprada tindrà lloc un concert en línia.

La manifestació d’enguany s’articularà al voltant del lema “Treball i serveis públics. Un altre model econòmic i social és necessari". El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha explicat que la intenció és fer un homenatge a les faenes poc qualificades i de salaris baixos, que s'han mostrat com a "essencials" en aquesta crisi, com els sociosanitaris, els d’atenció de persones, els treballadors de supermercats, els transportistes o els que s’encarreguen de la neteja o de la desinfecció.

El líder d'UGT, Pepe Álvarez, ha sol·licitat al govern espanyol que aborde un canvi de model productiu, perquè aquesta crisi ha demostrat la falta de determinades indústries a Espanya. "Si Espanya perd més PIB que altres països europeus és a causa de la dependència que hi ha respecte del sector turístic, que és important", ha reconegut Álvarez, però ha considerat també necessari "reforçar la indústria que ens garantirà més i millor ocupació".

Els dos responsables sindicals han subratllat que calen uns serveis públics forts i ben dotats, perquè es parla d’"herois" per a referir-se al personal sanitari, pero què en realitat són "professionals extraordinaris que es juguen la salut, i fins i tot la vida, per a salvar la dels altres". En canvi, Álvarez i Sordo han assenyalat que no es parla del sistema públic de sanitat, al qual l'Estat destina 70.000 milions d'euros a l'any, perquè "quan una persona està malalta només haja de pensar en com es cura i no en el cost", per a la qual cosa cal una política fiscal adequada.

També et pot interessar

stats