La perícia dels sanitaris valencians permet extraure una sèptima dosi dels vials de Pfizer-BioNTech

El departament de salut d'Elx aconsegueix obtindre una dosi més de la pautada pels fabricants en el 70% dels recipients.

Una infermera extrau l'aire d'una xeringa amb el fàrmac de Pfizer-BiONtech

Els vials de Pzifer-BioNTech es poden esprémer fins a traure una sèptima dosi, una més de la que estipulen els fabricants. Els sanitaris valencians ho estan demostrant en la campanya de vacunació, compensant amb voluntat, enginy i la perícia que dona l'experiència l'aprovisionament limitat del fàrmac. La maniobra s'ha convertit ja en rutina en departaments de salut com els d'Elx, Sagunt o Gandia.

Traure la sèptima dosi és una tasca de màxima precisió, segons ha comprovat À Punt a l'Hospital d'Elx. Les infermeres gestionen cada vial com si fora l'únic. Empren agulles especials i xeringuilles sense espai mort, que permeten l'émbol acoblar-se al topall. I injecten el fàrmac i el sèrum fisiològic amb què es barreja, apuntant a les parets de la xeringa, per a minimitzar les bambolles d'aire que podrien malbaratar el preparat.

“Com que són quantitats tan xicotetes i exactes, hem de traure les bambolles que hi queden, perquè ocupen espai”, indica la infermera Yolanda Fernández, que ens explica que precarreguen les xeringues sense canviar l'agulla connectada al vial per a evitar fuges del fàrmac, per mínimes que siguen.

Un 10% més de dosis

Els professionals d'infermeria de l'àrea de salut d'Elx han aconseguit traure la sèptima dosi en “sis o set de cada 10 vials”, segons indica el cap de Medicina Preventiva, Juan Francisco Navarro. “Estem traient un 10% més de dosis de les pautades pel fabricant”, explica Navarro, que estima que el 100% del personal sanitari de l'àrea de salut haurà rebut la vacuna aquest dilluns; més de 5.000 persones a l'hospital i mil més en atenció primària.

El facultatiu assegura que ja s'ha produït un 60% de descens dels contagis entre els sanitaris que han rebut la primera dosi, per la qual cosa anticipa “un descens espectacular” quan es generalitze l'administrament de la segona, que segons anticipa, canviarà el cicle en la lluita contra la pandèmia. “El sanitari guanyarà en tranquil·litat. I aquell que tinga anticossos i protecció, no acabarà en quarantena quan s'expose a un pacient”, explica Navarro. I avança que la immunització dels treballadors sanitaris, de la qual resultaran menys baixes per contagi i aillaments preventius, obrirà el camí per a recuperar la normalitat en l'organització del treball i l'atenció als pacients. Per exemple, per la reactivació de les especialitats, en què s'acumulen mesos de demora.

També et pot interessar

stats