Sanitat aplicarà restriccions a Madrid després d'una reunió sense unanimitat
La comunitat autònoma acusa Illa de mentir i diu que el document "no és vàlid jurídicament".
El Consell Interterritorial de Salut ha aprovat aquest dimecres les mesures anti-Covid-19 que s’aplicaran a les grans ciutats en una reunió que ha acabat sense acord, ja que les comunitats de Madrid, Galícia, Andalusia, Catalunya i Ceuta han votat en contra de la proposta del govern central, mentre que Múrcia s'hi ha abstingut. S’hi tractaven les restriccions als municipis de més de 100.000 habitants amb taxes superiors a 500 casos.
En roda de premsa, el ministre Salvador Illa ha considerat que l'acord s'ha aprovat perquè ha rebut tretze vots a favor, una abstenció i cinc en contra. Per tant, "es tracta d'una decisió col·legiada del Sistema Nacional de Salut", amb el 70% dels vots a favor.
Una vegada que es publique en el BOE, en els pròxims dies, els municipis de més de 100.000 habitants amb una incidència de 500 casos per cada 100.000 habitants, que presenten un percentatge de resultats positius en les proves de més del 10% i que estiguen en una comunitat amb una ocupació de llits per Covid a les UCI del 35%, prenguen diverses mesures.
Madrid acusa Illa de mentir: "El document no és vàlid"
En una compareixença posterior a la del ministre de Sanitat, el conseller de Sanitat la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha acusat Illa de mentir i ha negat que la decisió aprovada en el Consell Interterritorial de Salut haja sigut col·legiada. "El document no s'ha aprovat per consens, tal com indica el reglament intern i, per tant, no és vàlid jurídicament", ha assenyalat. El responsable autonòmic ha llançat reiterades acusacions al govern espanyol durant tota la roda de premsa i li ha retret el que considera una falta de lleialtat i no haver escoltat les peticions de la comunitat. "No ha mostrat la més mínima actitud de voler ajudar", ha lamentat.
El conseller de Sanitat ha incidit reiteradament en la invalidesa de la norma, que es publicarà en el BOE com una orde ministerial, i ha denunciat que només els governs socialistes hi han votat a favor. No ha contestat, però, si el govern de Madrid acatarà la norma una vegada es publique i ha dit que seran els serveis jurídics de la comunitat autònoma els que determinen com actuar.
Deu les onze ciutats amb més incidència estan a Madrid
Deu les onze ciutats amb més incidència estan a Madrid. La primera és Parla, que acumula una incidència de 1.173 casos per cada 100.000 habitants, seguida molt de prop de Fuenlabrada amb 1.166 casos. Són les úniques dues ciutats que, ara com ara, superen els mil casos per cada 100.000 habitants, fet que suposaria més del doble exigit pel ministeri per a imposar les mesures.
El pòdium de ciutats amb més incidència el completa Alcobendas, amb 988 casos. Per orde, la resta de municipis madrilenys amb més incidència són Torrejón de Ardoz, Madrid, Getafe, Alcorcón, Leganés, Móstoles i tanca Alcalá de Henares, amb 530 casos per cada cent mil habitants. En aquest rànquing també apareix la capital navarresa, Pamplona, en octava posició amb 739 casos per cada cent mil habitants.
Illa ha esmentat restringir l'entrada i l’eixida dels municipis –amb excepcions laborals, escolars i sanitàries, entre altres causes urgents–, reduir a sis el nombre de persones en les reunions, limitar l’aforament als llocs de culte a un terç i limitar també l’assistència als vetlatoris. Als establiments comercials i en l’hostaleria serà d’un 50 per cent, es prohibirà el consum en barra, els clients podran ser admesos fins a les deu de la nit i l'hora de tancament no superarà les onze.
Unes altres mesures contemplades en el document del Ministeri de Sanitat passaven per restringir a un màxim de sis persones les reunions familiars i socials, tant en la via pública com en els espais privats, excepte en el cas d'activitats laborals i institucionals; tancar els parcs infantils d'ús públic; reduir aforaments i horaris; i tancar les barres dels bars.
També hi ha mesures esportives. Sanitat, a més, recomana també a les comunitats que si hi ha municipis de menys de 100.000 habitants en una situació semblant, elaboren plans especials. El ministeri assegura que aquesta decisió n’afectaria deu, inclòs Madrid. "Tot açò és fa amb l'objectiu de prendre el control i controlar la pandèmia", ha remarcat.
El ministre, finalment, ha tornat a dir que la situació de Madrid és "complexa i preocupant". Els casos de Madrid suposen ja el 43,7% del total dels nous del país. "Hem de ser conscients que venen setmanes molt dures i hem d'estar a l'altura", ha afegit. Illa ha assegurat que ahir es va arribar a un acord amb la Comunitat de Madrid i ha dit que ningú no entén "la marxa enrere d'ara".
La Comunitat Valenciana vota a favor
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha votat a favor de la proposta plantejada pel Ministeri de Sanitat perquè “és important que es prenguen decisions de manera coordinada entre totes les comunitats autònomes”. Ha insistit, això sí, que l'aprovació de l'acord no interfereix en les competències de la Comunitat Valenciana per a gestionar la pandèmia, ni en les mesures que puga continuar adoptant la Generalitat per a controlar la propagació del virus.
Sanitat Universal recorda que cap de les quatre grans ciutats valencianes que tenen més de 100.000 habitants ha arribat durant la crisi sanitària a una taxa d'incidència de 500 contagis, "ni en la fase més aguda". A hores d'ara, la incidència acumulada de València en els últims catorze dies és de 115,45; la d'Alacant, 137,96; la de Castelló de la Plana, 155,48; i la d'Elx se situa en 164,72. La mitjana per a tota la Comunitat Valenciana és de 107,90 casos per cada 100.000 habitants. Respecte a la capacitat hospitalària per a respondre a la pandèmia, l'ocupació de llits UCI per pacients Covid-19 és del 10,9%, i en planta del 3,9%.