La tornada al treball al maig rebaixa el repunt de l'atur al 0,15%

La construcció estira del mercat laboral valencià, que tanca l'últim mes amb 575 persones parades més que a l'abril.

VÍDEO | La tornada al treball al maig rebaixa el repunt de l'atur al 0,15%

El mercat laboral valencià continua patint l'impacte de la Covid-19. Tot i això, el mes de maig l'augment de l'atur ha sigut del 0,15%, per davall del 0,69% registrat en el conjunt d'Espanya. L'últim mes es tanca amb 575 parats més a les oficines públiques, fet que eleva la xifra total de persones sense faena a 440.517, segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball.

La tornada al treball d'una part de les activitats es reflecteix en aquesta moderació del creixement de la taxa d'atur, que a l'abril s'incrementà en un 9,4% (més de 38.000 persones desocupades). El comportament internanual mostra clarament el fort impacte de la crisi sanitària en l’economia valenciana. L’atur va créixer en 84.120 persones en comparació amb el mes de maig de 2019, un 23,60% més. La xifra, tot i això, se situa per davall del creixement mitjà al conjunt d’Espanya, amb un repunt del 25,27%.

El comportament del mercat de treball és diferent a Alacant que València o Castelló. A Alacant, l'atur baixa un 0,18%, el que suposa 325 parats menys. Pel contrari, a València es registren al final de maig 293 aturats més (un 0,14% de creixement) i, sobretot, el mercat laboral de Castelló va patir un creixement de 607 parats, que representen un 1,13%.

La construcció estira del mercat laboral

La reducció de la xifra de persones sense faena a la província d'Alacant ha sigut possible per la reactivació de la construcció (on l'atur va baixar en 872 persones) i de la indústria (amb una reducció de 882 persones). Les dades mostren clarament la reactivació a tota la Comunitat Valenciana del sector de la construcció, que ha reduït l'atur en les tres províncies. A València, per esmentar el cas més cridaner, la xifra de persones parades cau en 1.386. En la resta de sectors, l'atur encara registra creixements.

Tant la Generalitat com els principals sindicats, la UGT i CCOO, coincideixen que les xifres, tot i que no són motiu de celebració, confirmen que es reverteix la tendència dels dos últims mesos pel que fa a destrucció d’ocupació i que s’ha esmortit el dur colp que suposaren les dades d’abril. Les tres entitats han valorat les dades de desocupació en Les notícies del matí i han destacat precisament el bon comportament que han tingut al maig els sectors de la construcció i la indústria.

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha reconegut que les xifres, encara que són positives, tenen un marge "important" de millora, i situa el repte de la Generalitat a revertir-les a llarg termini. Tant Arturo León, secretari general de CCOO PV, com Ismael Sáez, de la UGT, han incidit en el paper que han tingut els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per a mitigar l’impacte de la crisi sanitària. I també en la importància que tindrà aquest instrument en la reactivació i normalització de l’activitat econòmica, per la qual cosa s’han mostrat confiats que arribaran a un acord amb la patronal valenciana (CEV) per a prorrogar-los el temps necessari per a permetre la incorporació progressiva dels sectors més afectats per la pandèmia.

Caiguda interanual de la contractació

Durant el mes de maig es formalitzaren a la Comunitat Valenciana un total de 75.429 contractes. En són 12.548 més que en el mes anterior, cosa que representa un 21,89% de creixement. A pesar d’aquesta millora, les dades interanuals evidencien la complicada situació del mercat de treball, amb una caiguda de les contractacions del 60,63% sobre el mateix mes de 2019.

L'elevada temporalitat també es posa de manifest en les dades de maig, ja que només 8.044 contractes van ser indefinits, 1.722 més que el mes anterior.

Increment del 25% interanual a Espanya

Al conjunt de l’Estat, l’atur registrat se situa en les 3.857.776 persones, la dada més alta del registre des del maig de 2016. Això implica un increment interanual de 778.285 persones, un 25% més.

En termes mensuals, la desocupació que registren el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) augmenta en 26.573 persones durant el maig (0,7% més). És l’increment més gran que hi ha hagut en un mes de maig de tota la sèrie històrica. No obstant això, suposa una moderació respecte de les xifres de març i abril, quan va sumar 302.265 i 282.891 persones, respectivament, per la crisi sanitària del coronavirus.

També et pot interessar

stats