La UE comença a negociar el pla de recuperació després de la pandèmia
Els líders dels països comunitaris es reuneixen per a acordar un pressupost d'1,1 bilions i un fons de reconstrucció de 750.000 milions.
Els líders de la Unió Europea mantenen aquest divendres la primera cimera, a través d'una videoconferència, per a debatre el pla de recuperació econòmica després de la pandèmia. No s'esperen grans acords d'aquest primer debat, però l'objectiu és tancar el pacte al juliol perquè després es puga aprovar al Parlament Europeu i que els processos de ratificació nacionals es completen abans que s'acabe l'any.
Damunt la taula es troba la proposta que la Comissió Europea va presentar al maig, ancorada en un pressupost comunitari per al període 2021-2027 que estaria dotat amb 1,1 bilions d'euros. Amb el suport d'aquest pressupost, l'executiu comunitari emetria deute en els mercats per a finançar un fons de recuperació. Aquest instrument estaria dotat amb 750.000 milions d'euros que es distribuirien entre els estats membres a través dels programes del pressupost fins al 2024. Del total, 500.000 milions es canalitzarien en forma de subvencions a fons perdut i els altres 250.000 en forma de préstecs.
Els socis de la UE coincideixen en la necessitat d'aprovar un pla de recuperació, però hi ha diferències sobre detalls importants, per exemple la proporció dels préstecs i les subvencions, o els criteris per a repartir els diners. Els quatre estats coneguts com “els frugals” –els Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia–, partidaris de l'austeritat, són els més crítics amb el fons de recuperació que ha aprovat la Comissió.
En l'altre bàndol, França, Espanya, Itàlia i Portugal són els que estan més d'acord amb la proposta de Brussel·les, que recull les demandes d'emetre deute comú i de donar prioritat a les subvencions per a evitar que es dispare el seu deute públic.