La vacuna contra el coronavirus, una carrera contrarellotge

La vacuna de Pfizer es començarà a inocular aquest diumenge a tot Espanya.

La vacuna contra el coronavirus, una carrera contrarellotge
La vacuna contra el coronavirus, una carrera contrarellotge

Des que la Covid-19 es va considerar pandèmia, el passat 11 de març, trobar una vacuna s'ha convertit en una qüestió de màxima prioritat. Així, laboratoris de tot el món han iniciat una carrera per a portar a terme aquest repte científic per a frenar el ritme de contagis de la Covid-19. Els principals reptes són aconseguir una vacuna eficaç com més prompte millor i que es puga distribuir massivament.

Han sigut diversos els noms que s'han repetit durant la pandèmia: Pfizer i BioNTech, Moderna i AstraZeneca, són les principals companyies que han liderat la carrera per la vacuna.

La primera que ha aconseguit l'autorització de l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha sigut la de Pfizer i BioNTech. Una aprovació aconseguida en temps rècord, ja que Pfizer va demanar a l'EMA la seua comercialització el passat 1 de desembre. Les comprovacions s'han pogut fer amb molta rapidesa, ja que l'EMA ha estat analitzant les dades de la producció, dosificació i assajos clínics en temps real des de l'octubre.

La de Pfizer ja es distribueix al Regne Unit des del passat 8 de desembre i a Espanya començaran a inocular-se a partir d'aquest diumenge. Es preveu que es repartisquen més de 4,5 milions de dosis a Espanya i 200 milions a tot Europa.

Darrere dels passos de Pfizer i BioNTech es troba la farmacèutica nord-americana Moderna. El mes de maig aquesta empresa va donar a conéixer les seues primeres dades i va arribar a un acord amb l'espanyola Rovi per a la fabricació a gran escala de la vacuna a les instal·lacions de la farmacèutica a Madrid per a la posterior distribució a Europa. Els Estats Units és el primer país a autoritzar aquesta vacuna i ha aconseguit un acord per a subministrar cent milions de dosis. A Europa, s'espera que l'EMA aprove aquest fàrmac el pròxim 6 de gener.

La farmacèutica AstraZaneca desenvolupa la vacuna amb la Universitat d'Oxford, ha desenvolupat els seus avanços al mateix pas de Pfizer i Moderna, fins que el mes de setembre la companyia va paralitzar les investigacions a causa de complicacions en un pacient durant els assajos de la vacuna amb persones. Al novembre, l'eficàcia d'aquesta vacuna era del 70%.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) actualment hi ha 172 vacunes candidates contra la Covid-19 i 61 es troben en fase d'assajos amb humans.

També et pot interessar

stats