Illa demana un pla detallat a les autonomies que volen fer tests a les farmàcies
El ministre de Sanitat no descarta l'opció, però adverteix que hi ha reserves de tipus jurídic i de certs col·lectius professionals.
Les comunitats autònomes que vulguen fer tests de Covid-19 a les farmàcies han de presentar un pla detallat al Ministeri de Sanitat, que haurà de recollir aspectes relatius al personal, mitjans, equips de protecció individual, registres i instal·lacions a les farmàcies perquè puguen fer adequadament els tests de detecció del coronavirus.
Així ho ha fet saber el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió telemàtica que ha tingut amb els responsables de les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (Cisns). D’aquesta manera, el ministre no tanca les portes a les peticions de comunitats autònomes com la de Madrid o la de Catalunya, que havien sol·licitat fer les proves de detecció de la Covid-19 a les farmàcies.
Ara bé, Illa ha avisat que el fet de realitzar aquestes proves a través de les farmàcies s’emmarca en un debat tècnic en el qual hi ha reserves de tipus jurídic i de col·lectius professionals.
Tant el govern madrileny com el català han defensat la professionalitat del personal farmacèutic per a dur a terme aquests tests, encara que la idea desperta reticències en col·lectius com el de la infermeria o els experts en salut pública. La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, va descartar ahir dimarts que la Comunitat Valenciana es plantejara fer aquests tests a les farmàcies.
Una opció per a la CE, però sols quan no es puguen fer PCR
La Comissió Europea, per la seua banda, ha avalat aquest dimecres la idea que es facen tests d’antígens, però amb matisos. L’organisme europeu ha aprovat una recomanació per a fer tests ràpids només quan no es puguen fer les PCR, que són més fiables. Així mateix, aconsella que aquestes proves les facen professionals sanitaris entrenats.
L'executiu comunitari considera que les PCR continuen sent l'"estàndard d'or de les proves de diagnòstic de la Covid-19", però entén que els tests d'antígens, més ràpids i barats, encara que menys precisos, poden ser útils en moments de saturació dels laboratoris.
"Poden oferir un avantatge significatiu sobre les proves de PCR en termes de simplicitat de l'equip necessari, menor demanda d'operadors altament qualificats, preu i puntualitat dels resultats, a brindar serveis de salut amb resultats ràpids i fàcils d'usar, que també ajuden a alleujar la pressió sobre els sistemes sanitaris", consta en el document que ha difós la Comissió Europea.