Les formacions nacionalistes demanen investigar al Congrés el paper de Felipe González en els GAL
Un document desclassificat de la CIA assenyala l’expresident del govern espanyol com el responsable del grup terrorista.
Les formacions nacionalistes i independentistes han registrat en el Congrés la petició d’una comissió d’investigació per a aclarir “les responsabilitats i vincles” dels Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL) amb els governs del PSOE en temps de l’expresident Felipe González. La sol·licitud d’ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu i el BNG té lloc després que un informe de 1984 desclassificat per la CIA assenyala que l’exmandatari socialista va acordar la formació del grup per a combatre el terrorisme d’ETA al marge de la llei.
Els signants de la iniciativa assenyalen que ha arribat el moment de llançar llum sobre “un passatge de la història més negra de l'estat espanyol que no pot seguir en l'obscurantisme i la impunitat” i recorden que el 1995 el Senat va tancar en fals una investigació sobre l’assumpte.
La petició ha de superar el vistiplau de la mesa del Congrés. En cas afirmatiu, la junta de portaveus serà l'encarregada de posar data al debat en el ple del Congrés. El govern de coalició i els principals partits de l'oposició ja han anticipat que no pensen donar suport a la creació de la comissió.
Aquest dilluns EH Bildu, va demanar la compareixença de González i del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè donaren compte davant la cambra baixa de l’informe de l'agència d'intel·ligència estatunidenca. A continuació la formació abertzale i el PNB es van sumar a una carta impulsada per Junts per Catalunya i ERC per a demanar suport al parlament europeu davant el “silenci” d’Espanya sobre la qüestió.
Divisió en el PSOE
La desclassificació del document ha causat una tempesta política, de la qual s’ha desmarcat Unides Podem. Aquest dijous, el portaveu de la formació morada al Congrés, Pablo Echenique, ha llevat importància a l’informe de l’agència d’intel·ligència nord-americana perquè al seu juí “no aporta res nou i està fet amb retalls de premsa”, “tothom sap el que va passar” i “hi ha condemnes” al respecte, segons ha assenyalat en una entrevista en TVE.
Les aigües estan més rebolicades al PSOE. El secretari general del PSE-EE de Guipúscoa, Eneko Andueza, s’ha mostrat favorable al fet que el partit li diga “prou” a l’expresident del govern i el diputat basc Odon Elorza ha escrit un tuit referint-se a González com un exemple de falta de coherència. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha defés aquest dijous la figura de l’expresident socialista durant una entrevista en la televisió. Tanmateix, la vicepresidenta, Carmen Calvo, va evitar defendre González al Congrés després que una diputada de Bildu l’assenyalara com la X dels GAL, emparant-se en els documents de la CIA.