Les morts per Covid-19 augmenten al món un 70% en una setmana
Un estudi publicat per la revista ‘The Lancet’ adverteix que relaxar de manera prematura el confinament pot desencadenar una segona onada d’infeccions.
Els contagis mundials per la pandèmia de SARS-CoV-2 arriben quasi al milió i mig i més de 88.500 persones han mort, segons les últimes dades de la Universitat Johns Hopkins. Aquestes xifres suposen un increment del 70% de decessos i del 50% pel que fa a infectats pel virus en menys d’una setmana, de les quals es desprén una dada positiva: 318.068 han superat el virus.
Els Estats Units continua amb la major xifra de contagis, 432.132 en total, i quasi 15.000 persones han perdut la vida. Però la llista amb el major nombre de víctimes mortals l’encapçala Itàlia, amb 17.669 morts i 139.422 casos, seguida per Espanya, amb 14.555 decessos i 146.690 infectats. La Xina, país on va sorgir el coronavirus, suma 82.809 contagis i 3.337 defuncions, de les quals quasi la totalitat (3.213) corresponen a la província de Hubei.
França i Alemanya van superar fa uns dies la barrera dels 100.000 contagis, però destaca la baixa letalitat d’Alemanya, amb 109.329 contagis i –comparativament– tan sols 2.208 víctimes mortals. Un equip d’experts de l’Institut Robert Koch atribueixen en part les baixes taxes de mortalitat del país al fet que es van començar a realitzar tests de detecció del virus en una fase precoç de l’epidèmia, la qual cosa va permetre identificar una gran quantitat de casos lleus, abans que es presentaren quadres més greus.
Actualment, més del 90% de la població mundial (7.200 milions de persones) es troba confinada per a frenar l’avanç del virus. Tot i això, algunes regions han superat la corba de contagis i comencen a aplicar mesures de seguretat més laxes, com és el cas de la de Wuhan, que aquest dimecres va alçar la quarantena.
Risc de relaxar el confinament
Un estudi publicat per la revista científica The Lancet adverteix que relaxar de manera prematura el confinament i altres mesures de control per a frenar la pandèmia pot desencadenar una segona onada d’infeccions. Un equip d’investigació de la Universitat de Hong Kong basa les conclusions en les dades de propagació a la Xina continental, i indiquen que les dràstiques mesures de control semblen haver frenat la primera onada de contagis en àrees externes a la regió de Hubei, epicentre de la malaltia.
Així i tot, “és necessària la vigilància de la transmissió de la Covid-19 i la seua severitat per a protegir-se d’una segona onada d’infeccions”, subratlla l’estudi. El treball suggereix que a les regions de fora de Hubei, la ràtio de reproducció va caure substancialment després del confinament decretat el 23 de gener. Les xifres que maneja aquest grup suggereixen que la taxa de mortalitat ha sigut substancialment major a la província de Hubei (5,91%) que a la resta de la Xina (0,98%). El model matemàtic amb el qual treballen indica, no obstant això, que relaxar les mesures massa prompte portaria a superar aquest límit de nou, la qual cosa tornaria a accelerar els contagis.
Amèrica es blinda per Setmana Santa
Enmig de la crisi, la tradicional celebració de la Setmana Santa a Llatinoamèrica, regió que alberga prop del 40% de fidels catòlics al món, ha augmentat la preocupació de les autoritats sanitàries. Països com la República Dominicana, Xile, l’Argentina o Guatemala han reforçat les mesures contra el coronavirus davant de l’inici d’un llarg període de descans, en què tradicionalment milions de persones ixen cap a llocs vacacionals però que enguany es viurà a porta tancada.
Wuhan registra les 2 morts certificades a la Xina en l’últim dia
registra les 2 morts certificades a la Xina en l’últim dia
La ciutat xinesa de Wuhan, bressol de la pandèmia del coronavirus, ha registrat les dues morts causades per la pneumònia que, segons la comissió nacional de Sanitat de la Xina, es van registrar en tot el país asiàtic aquest dimecres. A més, s’han diagnosticat 63 nous casos positius, dels quals 61 corresponen a viatgers procedents de l’exterior, els coneguts com a casos “importats”. A pesar d’aquests nous casos, el nombre total d’infectats actius al país asiàtic va continuar baixant fins als 1.160.