Mónica Oltra: “Les noves mesures per a frenar la pandèmia no són suficients”

27 min.
12

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, considera que les mesures que la Comunitat Valenciana ha pres en els últims dies per tal de frenar la pandèmia, com ara limitar al 50% l'aforament als bars, tendes i centres comercials, a un terç els vetlatoris i cerimònies, o confinar perimetralment Elda i Petrer, no són suficients. Així ho ha manifestat en l’entrevista en A la Ventura d’aquest divendres, en què s’ha mostrat partidària d’anar més enllà i aprovar mesures més estrictes, com ja han fet altres autonomies espanyoles i països europeus. “Preferisc unes mesures més estrictes ara, que anar a un col·lapse en unes setmanes”, ha afirmat.

Davant de l’empitjorament de la situació epidemiològica, la vicepresidenta del Consell ha defensat el tancament dels bars i restaurants, com han fet comunitats autònomes com el País Basc i Múrcia i països com Alemanya, França i Bèlgica: “Hem de fer un esforç perquè puguem mantindre la màxima normalitat laboral i acadèmica, i que els xiquets i les xiquetes puguen seguir anant a l’escola. Però si els espais de sociabilitat com bars i restaurants han de tancar durant un temps, els diners que ens estalviem de no tindre pacients a les UCI els podem destinar a aquest sector econòmic”, ha afirmat. “Hi ha bars i xicotets negocis que amb un terç de l’aforament no fan caixa i prefereixen tancar. Què ens costa una persona ingressada en UCI, 60.000 euros? Quanta gent que treballa en bars podem sostindre amb estos diners?", ha argument la vicepresidenta del Consell.

Durant l'entrevista, Oltra s'ha referit a l'últim informe d'epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, del 4 de novembre, que situa a la Comunitat Valenciana en un escenari de transmisió comunitària sostinguda i generalitzada, amb pressió creixent sobre el sistema sanitari. "Si la resposta és llevar una taula del bar, aquesta resposta no és suficient", ha dit la vicepresidenta i consellera de Polítiques d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Oltra també s’ha mostrat partidària d’avançar el toc de queda “com han fet altres comunitats autònomes, basant-se en criteris científics”. “És el moment de prendre mesures més estrictes, perquè la gent està molt cansada i frustrada. El confinament (domiciliari) va ser duríssim i, en la meua opinió, vam fer una desescalada massa ràpida. Quan pareixia que eixíem del túnel, tornem a entrar-hi. I quan la gent no veu l’horitzó, es frustra i s’enfada”, ha explicat Oltra, que ha remarcat que les noves restriccions no les ha aprovades el Consell, sinó que són una resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha reconegut que, en la primera onada, el problema més greu va ser la falta de material. Ara, en la segona onada, afirma que s’ha millorat en la gestió de la crisi i que la situació està més controlada, a pesar que les xifres siguen negatives. Així ho ha assegurat en parlar sobre les residències de majors, de què ha declarat que la supervisió és més gran i les inspeccions han augmentat respecte a períodes anteriors.

Oltra també ha fet balanç sobre els pressupostos presentats pel Consell i sobre la “correcció d’errors” que va tindre lloc en l’últim moment, a causa de la falta de 21 milions en el seu pressupost. La vicepresidenta es mostra conforme per haver arribat a acords, però també ha reconegut que la relació actual dels partits en el govern “és millorable”. “És millorable la interlocució, la participació en els acords, el fet de saber l’opinió del conjunt del Consell”, ha criticat Oltra. “En un govern de coalició, les qüestions importants es parlen i s’acorden”, ha afegit, i ha recordat que Compromís “és una part fonamental en el Consell i va ser determinant en el canvi polític del 2015 i en la renovació del Botànic en el 2019”. La vicepresidenta també ha assegurat que l’acostament del PSPV a Ciutadans en les negociacions dels pressupostos allunya els objectius que Compromís es marca en els comptes de la Comunitat Valenciana.

stats