Montero marca un dèficit de referència a les autonomies del 2,2% per a 2021
El govern garanteix a les autonomies els mateixos recursos a compte per a contribuir a la recuperació.
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha deixat clar aquesta vesprada en roda de premsa que les autonomies no tindran objectius d'estabilitat per a 2020 ni 2021. La ministra ha puntualitzat que aquesta mesura no implicarà "en cap cas" la suspensió de les responsabilitats fiscals dels governs autonòmics o central, donat que l'executiu estatal pretén continuar reduint el dèficit públic. En la intervenció posterior al Consell de Política Fiscal, celebrat aquesta vesprada per videoconferència, la ministra ha volgut llançar un missatge d'estabilitat en assegurar que les autonomies tindran en 2021 els "mateixos recursos", fins i tot "un poc més" per a contribuir a la recuperació social i econòmica. A més, ha detallat que els recursos procediran d'entregues a compte i del major marge del dèficit. La també portaveu del govern ha dit que l'executiu confia en una recuperació per a l'any pròxim. Les autonomies rebran a compte 105.589,4 milions d'euros, xifra molt semblant a la de l'any passat i a la qual cal sumar la previsió de liquidació de 9.076 milions més. Montero, de fet, ha anunciat que el dèficit de referència serà del 2,2% del producte interior brut (PIB).
Fons europeu de 10.000 milions
Montero també ha comentat que durant la reunió s'ha parlat dels fons europeus, encara que no era aquest l'objectiu de l'encontre. S'ha parlat del fons React, un dels tres grans fons que la UE ha ficat a disposició dels membres, i del qual es rebran 10.000 milions d'euros. Del total, 8.000 milions es lliuraran durant l'any pròxim i la resta s'entregaran durant el següent. Són fons que no necessiten de cofinançament. El Ministeri de Sanitat es quedarà vora 2.400 milions que resten fins als 12.000 que preveu aquest fons, i que es destinaran a comprar vacunes i la compra de material, que també estarà a disposició de les autonomies.
El govern ja havia avançat la decisió de suspendre les regles fiscals. Hores abans d'aquesta reunió, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler ha recordat que la Generalitat anava a insistir a aconseguir fons transitoris d'acompanyament i/o el dèficit asimètric per a fer front a les necessitats de la Comunitat Valenciana. Mesures temporals per tal de compensar la falta d'ingressos per a la Comunitat Valenciana que provoca el model de finançament actual. Abans de la reunió, Soler ha informat els grups parlamentaris a les Corts de la postura del Consell. Tots els grups parlamentaris han donat suport al fons d'anivellament.
També aquest dilluns, de matí, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que l'anunciat per Montero, en relació amb la regla de despesa, "va en la direcció correcta".
Soler diu que els anuncis garanteixen la suficiència financera
El conseller d'Hisenda, després de participar en la reunió, s'ha mostrat satisfet amb els anuncis del govern. "Es tracta en global d'un paquet de mesures positives que redundaran en benefici de la ciutadania valenciana i que contribuiran al manteniment dels serveis públics fonamentals, sanitat, educació i serveis socials, al nostre territori", ha resumit.
Entre les mesures, Soler ha defensat en primer lloc que el manteniment dels lliuraments a compte permetrà a la Comunitat Valenciana compensar la caiguda prevista de recursos per a 2021, equivalent a 1.300 milions d'euros. En segon lloc, el conseller també ha valorat que la Generalitat podrà optar entre acollir-se a una taxa de referència del 2,2% o a un dèficit autoritzat del 1,1% i transferències per valor del 1,1% del PIB, que permetran aconseguir la despesa mitjana de les comunitats autònomes.
El titular d'Hisenda, finalment, ha remarcat que els fons europeus React no requeriran cofinançament i que el pla europeu Next Generation, dotat amb 60.000 milions, impulsarà l'economia digital, l'economia verda i la col·laboració publicoprivada.