• Oltra: "Les residències no són Fort Knox"

  Últimes notícies | 14/01/2021 13:47
  À Punt NTC

  Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha analitzat aquest dijous la situació pandèmica de les residències. Oltra ha admés que la situació de les residències no és bona, però ha deixat clar que els centres no són Fort Knox. Ha detallat que la vacunació avança a bon ritme, que ja s'està vacunant a residències amb brots i que la setmana pròxima començarà la vacunació de la segona dosi.

  Oltra ha fet aquestes declaracions durant el balanç presentat del sistema de dependència. El sistema valencià de protecció de la dependència ha intensificat l'atenció, té més beneficiaris i també rep més sol·licituts, i, a més, compta amb més recursos. "Portem cinc anys de recuperació de drets i també de creació de nous drets, de consolidació d'un sistema en el qual la gent confia", ha remarcat com a resum. Oltra ha defensat que el seu departament estima que la llista d'espera en dependència podria ser estructural (al voltant de 3.000 o 4.000 persones d'expedients que s'encallen) en tretze mesos.

  En aquests moments hi ha 103.326 persones ateses a través d'algun servei o prestació econòmica i s'ha aconseguit que 219 municipis de la Comunitat Valenciana estiguen resolent els expedients dins del termini de sis mesos que estableix la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Des de l'inici de la passada legislatura "s'han incorporat al sistema 61.331 noves persones beneficiàries", segons ha detallat Oltra.

  A preguntes dels periodistes, la vicepresidenta ha insistit a emmarcar les seues diferències amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre la necessitat d'un confinament, en la "normalitat democràtica i pluralisme polític", però ha recalcat que ja "hi ha molts alcaldes i comunitats, de tots els partits, que demanen més restriccions per a frenar un contagi descontrolat".

  El PP denuncia el "caos" de les residències


  El balanç sobre la vacunació en les residències que fa la vicepresidenta no convenç el Partit Popular, que l'acusa d'amagar xifres, sobretot les de víctimes mortals. Per això demana el president Ximo Puig que la destituïsca i cree una taula de persones expertes en majors amb representants professionals del sector per a gestionar el "caos" que hi ha en aquests centres. La consellera d'Igualtat està "desbordada i desapareguda", ha criticat la portaveu de política social del Grup Popular a les Corts, Elena Bastidas, qui també ha denunciat que hi ha un "aclaparador" descontrol en els geriàtics, amb la meitat amb casos positius. "Més que en la primera onada del virus", ha puntualitzat. Segons l'última actualització de la Conselleria de Sanitat, hi ha intervinguts 48 geriàtrics amb contagis de coronavirus.

  "Transparència absoluta" del Consell en les xifres Covid


  La portaveu socialista de Sanitat a les Corts, Carmen Martínez, s'ha afanyat a contestar les acusacions del PP i ha reivindicat la "transparència absoluta" que, segons ha dit, ha tingut el Consell amb les xifres sobre la pandèmia, "cosa que no ocorre en altres autonomies on governa la dreta", ha matisat. Així, ha instat el PP a deixar de "ficar la pota generant confusió".