• Open Arms rep una onada de solidaritat per a reparar el seu vaixell de rescat humanitari

  Notícies Societat | 13/06/2018 14:00
  Fàtima Palmer
  Open Arms repara la nau insígnia al port de Borriana.

  Open Arms repara la nau insígnia al port de Borriana.

  El ritme a bord del Open Arms és frenètic. Desenes de voluntaris han arribat al port de Borriana des de diferents punts del territori valencià i altres racons d'Espanya. Els treballs de millora de les màquines ja estan acabats, ara falta la coberta d'este remolcador. Mentre alguns voluntaris poleixen, altres pinten... Gerard Canals, coordinador d'operacions diu que hi ha faena per a tothom que vulga col·laborar-hi. L'ONG ha demanat ajuda per reparar el vaixell amb què han rescatat més de 5.000 vides l'últim any i, com assegura el seu capità, Marc Reig, "la resposta ha segut fantàstica".

  Mentre posen l'Open Arms a punt tenen al pensament el futur de l'Aquarius. "Estem contents que troben un port segur a València, però no és bo que estiga a 6 dies de navegació, perquè això encareix l'operació, i a més posa en perill la vida dels refugiats, ja que les condicions climatològiques no pronostiquen bona mar", comenta el capità.

  Esta ONG va nàixer fa 3 anys per iniciativa d'uns socorristes que van anar a ajudar els refugiats que arribaven per la mar a Lesbos, fugint dels bombardejos de Síria, l'Afganistan. Al principi aprofitaven les llanxes neumàtiques que deixaven els migrants. Ara, amb les donacions de la gent, ja tenen diversos vaixells humanitaris, com el que ara posen a punt a Borriana, i han rescatat vora 60.000 persones. El coordinador d'operacions conta que actuen al Mediterrani central amb base a Malta, però cada vegada és més complicat ajudar aquestes persones que s'endinsen a la mar buscant una nova vida, ja que han de fer front a les milícies líbies. "Hem rebut amenaces de mort, ens han segrestat vaixells, entre altres interaccions violentes" explica Canals.

  Des d'Open Arms critiquen que Europa no posa solucions als problemes de migració en origen, sinó que "alça fortificacions". Demanen una política europea comuna entre els països receptors de migrants perquè "aquesta és una situació insostenible" assegura Gerard Canals. "Hi ha molts milions de persones que estan patint i veuen per un telèfon mòbil que ací estem millor. Si no poden viure a sa casa volen vindre a casa nostra"

  Els voluntaris ja ultimen els treballs perquè l'Open Arms torne a rescatar més vides al Mediterrani.