Pfizer anuncia més d'un 90% d'efectivitat en la seua vacuna contra la Covid-19

L'eficàcia davant del virus s'ha aconseguit 7 dies després de la segona dosi de la vacuna i 28 dies després de la primera.

Una sanitària mostra una vacuna.
Una sanitària mostra una vacuna.

La farmacèutica nord-americana Pfizer i l'empresa alemanya BioNTech han anunciat aquest dilluns que la seua vacuna contra la Covid-19 és eficaç en més del 90 per cent de casos, després de l'“èxit” de la primera anàlisi intermèdia del seu assaig. Els resultats s'han obtingut en la fase 3, l'última etapa abans de demanar formalment l'homologació. La Unió Europea va pactar al setembre amb Pfizer i BiNTech el subministrament de 200 milions de vacunes als països europeus, entre els quals hi ha Espanya.

Les proves s'han realitzat a un total de 43.538 participants i l'anàlisi ha avaluat 94 casos confirmats de Covid-19 en participants de l'assaig. Aquesta candidata a vacuna contra el SARS-CoV-2 ha demostrat la seua eficàcia contra el coronavirus en participants sense evidència prèvia d'infecció, segons la primera anàlisi d'eficàcia provisional realitzada el 8 de novembre.

La vacuna té dues dosis i aquesta eficàcia de protecció davant del virus s'ha aconseguit 7 dies després de la segona dosi de la vacuna i 28 dies després de la primera. No obstant això, totes dues companyies adverteixen que l'eficàcia final podria variar a mesura que avance l'estudi, segons recull un comunicat conjunt.

Les signatures afigen que en aquesta fase tres de l'estudi no s'ha reportat cap problema de seguretat, per la qual cosa l'organisme independent que supervisa els assajos ha recomanat recollir informació addicional, que s'analitzarà amb les autoritats reguladores.

Les bones notícies de la farmacèutica han fet disparar les borses. Els mercats europeus han registrat pujades momentànies de més del 5% a París, Frankfurt i Milà, mentre que l'Ibex-35 supera el 8% a la meitat de la sessió.

Una de les vacunes més avançades és la d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford, que ja ha començat a produir-se a Austràlia. A més, 214 propostes més estan en diferents fases de desenvolupament. D'aquestes, una desena es troba en l'última fase d'experimentació i l'OMS creu que les dosis per a la població de risc se subministraran l'any que ve.

També et pot interessar

stats