Planas exigeix a la UE “fermesa” perquè el sector agroalimentari quede fora dels aranzels dels EUA

Mollà demana al ministre que els productes valencians “no paguen les conseqüències” d’una guerra comercial.

Foto de portada: Conferència Sectorial d'Agricultura, Pesca i Alimentació, aquest dilluns en la seu del ministeri, a Madrid

El ministre d’Agricultura en funcions, Luis Planas, exigirà a la Unió Europea que emprenga una “negociació ferma” amb els Estats Units per tal que “el sector agroalimentari quede fora dels aranzels” anunciats per l’administració nord-americana. En cas que finalment s’hi incloguen els aranzels, Planas vol que “siguen minimitzats el màxim possible”.

Així ho ha indicat en la primera reunió d’alt nivell per a preparar la resposta a la imposició d’aranzels a productes agroalimentaris d’Espanya, França, el Regne Unit i Alemanya anunciada per Donald Trump. L’objectiu final és fer un front comú amb mesures que dissuadisquen els Estats Units abans d’aplicar la mesura, el pròxim 18 d’octubre.

Durant la reunió, Planas i els consellers autonòmics d’Agricultura han constatat “la unitat de punts de vista” contra la pujada d'aranzels. “Tots estem units en la fermesa de la negociació” entre la UE i els EUA per a aconseguir que el sector agroalimentari “quede fora de les possibles sancions” perquè, en aquest cas, “no és l'objecte de la disputa”, ha afirmat el ministre. 

A més, el titular d’Agricultura ha xifrat en 765 milions d'euros l'impacte econòmic dels aranzels, l'entrada en vigor dels quals està prevista per al 18 d'octubre, en una estimació dels aliments que apareixen en la llista elaborada a partir de les vendes d'Espanya als EUA el 2018.

Planas ha avançat que aquest dimarts es reunirà també amb representants del sector agroalimentari i viatjarà a Brussel·les dimecres.

Entre les mesures que ha plantejat en cas que es confirme la proposta de Trump hi ha l'emmagatzematge privat d'oli, les ajudes extraordinàries i potenciar la promoció dels productes.

Mollà exigeix a Planas que el sector no “pague les conseqüències”.

Per la seua banda, la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, present en la reunió, ha demanat al ministre que exigisca a la UE que “el sector agroalimentari no pague les conseqüències” d’una guerra comercial amb els Estats Units que “res” té a veure amb el sector.

A pesar que els EUA no són un mercat prioritari per a les exportacions valencianes, sí que suposen, ha dit Mollà, “una xifra important” que l’any passat es va veure incrementada en un 23%. La consellera vol “negociació i fermesa” perquè els productes valencians, com ara els cítrics, l’oli, el vi o les clòtxines no es vegen perjudicats per l’ofensiva aranzelària del govern de Donald Trump.

També et pot interessar

stats