Nit de Sant Joan amb les platges blindades per a evitar contagis

La por del coronavirus fa que molts municipis valencians hagen prohibit celebracions i concentracions de gent vora mar.

VÍDEO | Nit de Sant Joan amb les platges blindades per a evitar contagis

La nit del 23 de juny del 2020 es recordarà per ser un Sant Joan totalment atípic. La pandèmia de coronavirus i la por de possibles rebrots ara que ja s'ha acabat l'estat d'alarma inclina la majoria de consistoris valencians a prohibir celebracions amb fogueres i concentracions de gent a vora mar.

Cap de les tres capitals valencianes celebra enguany la nit més màgica de l'any. Les platges estaran blindades, hi haurà senyalització advertint que no es pot passar i es desplegaran dispositius especials de Policia Local per a impedir l'accés als arenals. La tradició de botar set ones a la mitjanit de Sant Joan haurà d'esperar, com a mínim, un any.

En moltes ciutats, la prohibició d'accés a la platja comença a les set de la vesprada, com ara València. Es delimitaran els accessos amb 500 tanques que ja estan depositades a vora mar i desplegarà un operatiu especial amb 200 agents, la unitat de cavalleria i la de drons, per a evitar l'accés i les celebracions a les platges de la Malva-rosa, el Cabanyal, Pinedo, el Saler i el Perellonet. El regidor delegat de la Policia Local, Aarón Cano, ha recordat en Les notícies del matí que la sanció mínima per desobeir les resolucions del govern local és de 750 euros, i ha demanat prudència i comprensió a la ciutadania: "La gent ha de ser conscient que hui no podem celebrar la festa de Sant Joan. No era possible mantindre-la després d'haver cancel·lat les Falles". Així mateix, ha cridat a aprofitar l'experiència d'enguany per a repensar la festa i veure com es pot millorar i fer més sostenible.

Un altre gran dispositiu a les comarques del centre serà el de Cullera. Aquesta localitat de la Ribera Baixa és una de les que té una extensió costanera més gran, on les platges estaran tancades des de les sis de la vesprada. A la comarca de l'Horta, també estan prohibides les fogueres i es desplegarà un fort dispositiu policial a les més turístiques com ara Alboraia, la Pobla, el Puig o Puçol. A la Safor, les platges tanquen un poc més tard, a les 8 de la vesprada i es vigilarà especialment els accessos a l'arena a Gandia i Oliva. També al Camp de Morvedre prohibeixen les fogueres i tota la programació cultural i festiva. D'altra banda, hi ha platges com ara la de Piles o Tavernes de la Valldigna que sí que estaran obertes al bany, però en què no es podran encendre fogueres.

Platges obertes a Vinaròs, Torreblanca o Alcossebre

Al nord, les normes per a la celebració de la nit de Sant Joan són dispars. Mentre que al Grau de Castelló es preveuen multes de fins a 1.500 euros per accedir a la platja, en llocs com ara Vinaròs sí que es permet banyar-se els peus a la mar, però no encendre fogueres ni sopar.

Almassora també ha prohibit l'accés a platges des de les huit de la vesprada fins a les huit del dia següent. També hi haurà vigilància a Benicàssim, Borriana, Orpesa... i pràcticament s'estén a tota la costa. L'excepció està en pobles com Vinaròs, Torreblanca o Alcossebre, on sí que deixaran accedir a l'arena a banyar-se els peus, però estan prohibides la resta d'activitats com el consum d'alcohol, les fogueres i la concentració de persones.

Alacant, sense festes grans

Més al sud, a Alacant, l'Ajuntament ha preparat un dispositiu de seguretat especial per evitar que les fogueres populars es puguen fer a l'arena. El coronavirus ha deixat enguany la ciutat sense les festes grans i no s'han pogut plantar els monuments.

Les restriccions previstes per Sant Joan a Alacant s'estenen també a moltes localitats costaneres de les comarques del sud, com ara Elx, Santa Pola, Oriola o Torrevella. Així, es tanquen les platges perquè no es facen les fogueres a l'arena i no s'aglomere gent. Un centenar d'agents de la Policia Local i voluntaris de Protecció Civil vigilaran perquè es complisquen les indicacions, i enguany es pararà atenció especial a les cales d'Alacant. Hi haurà tanques i controls perquè ningú no hi entre fustes o envasos que puguen ser usats com a combustible. La vigilància començarà ja de vesprada i es mantindrà durant tota la matinada.

A l'Esplanada es rebrà la flama del Canigó, una tradició vinculada al solstici d'estiu que recorre des del Rosselló fins a Guardamar. Sota el lema "Enguany encén la flama per tu" es pretén retre un homenatge a la societat civil mobilitzada per a superar la crisi provocada per la Covid-19.

A Calp, on des de fa anys està prohibit encendre foc a l'arena, enguany tampoc es podrà sopar a la platja. Es tanca la platja del Borumbot i s'han suspés les revetles. Oriola també ha suspés les autoritzacions per a fer les fogueres a les platges, i Altea la Vila-Joiosa tanquen les platges al públic fins demà. Alguns municipis de les Marines, com ara Calp, Benissa o Xàbia sí que permetran entrar als arenals. A Xàbia es podrà, fins i tot, sopar, però no fer foc.

També et pot interessar

stats