Processen Consuelo Ciscar per aprofitar-se de l’IVAM per a promocionar la carrera del fill

Els fets podrien ser constitutius de delictes continuats de malversació, prevaricació administrativa, suborn i falsedat de document oficial.

Consuelo Ciscar, en una imatge d'arxiu
Consuelo Ciscar, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La magistrada del jutjat número 21 de València, que investiga presumptes irregularitats comeses en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha processat l’exdirectora Consuelo Ciscar per aprofitar-se de la institució, presumptament, per a promocionar la carrera artística del fill, Rafael Blasco, Rablaci.

Es tracta de la peça principal de l'anomenat cas IVAM, oberta en 2015 després d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la instructora ha encausat també el mateix artista, un empresari i tres exdirectius i treballadors de l’IVAM: l’exdirector econòmic administratiu, Juan Carlos Lledó; l’exdirector de Publicacions i Acció Exterior, Norberto Martínez, i una funcionària. En canvi, ha arxivat les diligències per a altres cinc investigats.

Hi ha una segona peça d'aquest procediment en la qual s'ha investigat un presumpte frau milionari en l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda. Per aquests fets, encara sense data de juí, van ser processats a finals de 2019 Consuelo Ciscar, per a qui la Fiscalia demana sis anys de presó, Lledó i el fill i hereu de l'artista difunt, José Luis Rueda.

L’orde, que tanca la fase d’instrucció de la peça principal, assenyala que els fets podrien ser constitutius, en qualitat de concurs medial, de delictes continuats de malversació, prevaricació administrativa, suborn i falsedat de document oficial.

Consuelo Ciscar ha defés durant la instrucció de la causa que no va utilitzar els recursos del centre d'art per a promocionar la carrera del fill, perquè tant la trajectòria en el món de l'art de Rablaci com la seua pròpia eren "excel·lents". Una afirmació amb què no coincideix la magistrada. Segons consta en la resolució, Ciscar es va aprofitar de la "posició de superioritat com a directora gerent de l'IVAM" i va fer un "ús personal" de la institució pública per a "construir i promocionar la carrera artística del fill".

Ho va fer, el document judicial, a través de dues vies. La primera, utilitzant personal i diners del museu per a destinar-los a aquests fins de promoció. La segona, mitjançant la concessió de serveis o compra d'obres d'art amb càrrec als fons de l'IVAM a entitats o artistes, coincidint amb exposicions o edició de catàlegs de Rablaci. L'artista és també fill de l'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, condemnat pel cas Cooperació.

La resolució, contra la qual es pot recórrer tant en reforma com en apel·lació, enumera molts correus electrònics intervinguts durant la investigació "que indiquen que a les ordes de la senyora Ciscar diversos treballadors de l'IVAM van prestar serveis", entre els anys 2008 i 2010, per a construir i promocionar la carrera artística de Rablaci.

Detalla també pagaments amb fons de l'IVAM a entitats, crítics d'art o artistes que es van beneficiar mitjançant la compra o l'exposició internacional de les seues obres, el comissariat de mostres o la contractació de publicacions a canvi, presumptament, de col·laborar en la promoció i la formació de la carrera artística de Rablaci.

A més, s'hi recullen moltes adjudicacions "irregulars" de serveis per part de la cúpula directiva de l'IVAM a diverses societats d'un empresari a canvi que feren el transport i el muntatge i desmuntatge de les exposicions del fill de l'exdirectora gerent de la institució.

També et pot interessar

stats