La comissió interdepartamental de la Covid-19 estudia si s'endureixen les restriccions

La Conselleria de Sanitat no contempla endarrerir la tornada a les escoles després de les vacances de Nadal.

La consellera Barceló i el president, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu
La consellera Barceló i el president, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha convocat per a aquest dimarts a les 10:00 hores una altra reunió de la comissió interdepartamental per a la prevenció i actualització davant de la Covid-19 amb l'objectiu d'analitzar l'evolució epidemiològica i estudiar la possibilitat d'aplicar noves mesures, segons han informat fonts de Presidència.

Puig i la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ja han mantingut aquest dilluns una primera trobada per a analitzar les últimes xifres de la pandèmia a la Comunitat Valenciana i el ritme de la campanya de vacunació. A més, la titular de Sanitat participa aquesta vesprada per videoconferència en la reunió periòdica del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

L'any 2021 comença a la Comunitat Valenciana marcat pel temor a una tercera onada. Fa dies que Sanitat no actualitza els indicadors, però l'escenari no convida a l'optimisme. Algunes veus expertes apunten que a partir d'aquesta setmana començaran a visibilitzar-se els efectes de les reunions socials celebrades en el període nadalenc, i s'espera un increment significatiu en la transmissió del virus i els contagis. Segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada en els últims catorze dies és de 390 positius per cada 100.000 habitants, una xifra mai vista des que va començar la pandèmia.

La pressió assistencial, d'altra banda, continua a l'alça i les xifres d'hospitalitzacions s'acosten ja a les registrades a finals de març, poc abans del pic de la primera onada. A hores d'ara hi ha 1.865 persones ingressades per Covid-19 en hospitals de la xarxa pública valenciana, quan a principis de desembre el registre no superava les 1.300. És, de fet, el rècord d'hospitalitzacions en la segona onada.

La situació dels hospitals es complica en tots els punts de la geografia valenciana. A les comarques del nord s'ha registrat la xifra més elevada d'hospitalitzacions de la segona onada, amb 160 persones ingressades i 26 a les UCI. És un 43% més respecte de la setmana anterior. Al sud, les complicacions se centren a Alcoi especialment, on hi ha 62 persones hospitalitzades en planta i 12 en unitats de cures intensives. La pressió no cessa a pesar de tindre tres plantes reservades per a Covid. A les comarques centrals, el departament de Xàtiva-Ontinyent és el que té més incidència acumulada de tota la Comunitat Valenciana, amb 656 casos per cada 100.000 habitants. A l'Hospital de la Ribera d'Alzira, per la seua banda, s'han doblat les hospitalitzacions en només una setmana. El personal sanitari adverteix que aquestes xifres encara no registren els efectes del Nadal i es preparen per a una setmana que es presenta complicada.

Es descarta ajornar la tornada a les aules

Fonts de la Conselleria de Sanitat asseguren que "no està damunt de la taula" fer "cap modificació" respecte a la data en què es reprendrà l'activitat lectiva, prevista per a aquest 7 de gener, tot i que algunes veus de la comunitat educativa, entre elles el sindicat Stepv, han demanat ajornar la tornada a les classes al dilluns 11 per a espaiar-la més de les celebracions de Nadal. "En aquests moments no es planteja", han assenyalat des de Sanitat, que argumenten que les aules s'han demostrat "com un dels llocs més segurs" i que els contagis en l'àmbit educatiu "han estat molt controlats".

El mateix Ximo Puig, en una compareixença el passat 17 de desembre, va comentar que no era "convenient" retardar l'inici del segon trimestre del curs i va defensar que els protocols i les actuacions als centres educatius "han funcionat molt bé".

També et pot interessar

stats