Què es pot fer durant l'estat d'alarma?

Una diferència respecte a l'estat d'alarma de març és que el confinament es limita a la nit, entre les 0:00 i les 6:00 hores.

Dos joves pels carrers de València, poc abans de l'entrada en vigor del toc de queda
Dos joves pels carrers de València, poc abans de l'entrada en vigor del toc de queda / Manuel Bruque (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge un nou estat d'alarma, el segon en l'àmbit estatal des de l'inici de la pandèmia, i el tercer si incloem el decret que va fer possible el confinament de Madrid i huit municipis més de la comunitat autònoma.

La norma ja s'ha publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat i les restriccions entren en vigor aquesta vesprada. Les mesures decretades limiten la mobilitat i el nombre de persones que poden reunir-se, però no impliquen el confinament domiciliari de la ciutadania, "la mesura més costosa des del punt de vista social i econòmic", ha dit Sánchez.

Encara que divendres Espanya va registrar una xifra rècord de positius en Covid-19, el president del govern estatal ha emfatitzat que, en aquesta segona onada de la pandèmia, tant la letalitat del virus com la pressió hospitalària són menors que en la primera. I que l'edat mitjana de les persones afectades també s'ha reduït. Amb tot, el text legal apunta que els principals indicadors epidemiològics i assistencials tenen nivells "molt preocupants" a tot l'estat, amb l'excepció de les Canàries.

Una de les diferències respecte a l'estat d'alarma de març és que la gestió es delega en les autonomies i la coordinació es durà a terme des del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. És aquest òrgan el que podrà modificar les mesures en funció de l'evolució de la pandèmia. El marc de referència continuarà sent els quatre nivells d'alerta acordats.

Les claus del decret

- Restriccions a la mobilitat nocturna

Restriccions a la mobilitat nocturna

La norma obliga totes comunitats autònomes, menys les Illes Canàries, a fixar restriccions a la mobilitat nocturna entre les 23:00 i les 6:00 hores. Cada comunitat autònoma té llibertat per a modular les restriccions, que podrien establir-se des de les 22:00 hores fins a les 5 de la matinada.

- Mobilitat entre comunitats

Mobilitat entre comunitats

Les comunitats autònomes tenen la potestat de definir, si així ho estimen oportú, les àrees que s'han de confinar, que poden anar des de tot el seu territori fins a zones menors com ciutats o barris, i també zones bàsiques de salut. D'aquestes àrees està prohibit entrar i eixir, excepte per causes de força major. Si una regió decideix el confinament total, això no impediria que algú d'una autonomia no afectada puga travessar-la per a dirigir-se al seu destí.

- Limitació en reunions socials i familiars

Limitació en reunions socials i familiars

Les reunions socials de persones que no conviuen seran com a màxim de sis persones. Les comunitats autònomes podran rebaixar aquest llindar, però no ampliar-lo.

Què passa a la Comunitat Valenciana?

A la Comunitat Valenciana, les restriccions a la mobilitat continuen sent des de la mitjanit fins a les 6 del matí, unes hores durant les quals queda prohibida la circulació a la via pública. Només estarà justificada la circulació de persones en horari nocturn per a comprar medicaments, assistir a centres sanitaris, per obligacions laborals i per assistir persones majors, menors i dependents.

El decret del govern espanyol dona un paraigua jurídic a les restriccions de les comunitats autònomes. Per tant, no cal esperar que el TSJCV ratifique la resolució de la Conselleria de Sanitat ni hi ha risc que siga qüestionada pels tribunals per una possible vulneració dels drets fonamentals.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha signat poc abans de les 21:00 hores d'aquest diumenge un decret en què es ratifica que la prohibició de la mobilitat nocturna a la Comunitat Valenciana és entre les 12 de la nit i les 6 del matí.

El decret, que se signa a l'empara de l'estat d'alarma que ha declarat el govern d'Espanya, també estipula que es mantenen en vigor totes les normes dictades ahir en la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Quan acabarà l'estat d'alarma?

Quan acabarà l'estat d'alarma?

Actualment l'estat d'alarma té una vigència de quinze dies, és a dir, que acabarà el 9 de novembre. Amb tot, el govern estatal vol que s'allargue durant sis mesos, fins al 9 de maig, i necessitarà que el Congrés aprove les pròrrogues. En cas de pròrroga, el ministre de Sanitat compareixerà cada quinze dies davant de la Comissió de Sanitat i Consum per a donar compte de l'aplicació de les mesures.

Sánchez ha afirmat que la data de finalització de l'estat d'alarma no és inamovible i que l'estat d'alarma podria acabar abans si se supera la segona onada i "l'etapa més perjudicial de la pandèmia". L'objectiu de l'executiu és reduir la incidència acumulada dels 368 casos per 100.000 habitants de la mitjana estatal a menys de 25 casos. A la Comunitat Valenciana la incidència acumulada és de 153.

Què passa amb les eleccions a Catalunya?

El text legal regula els processos electorals, com les eleccions previstes a Catalunya al febrer, que no quedaran afectades "de cap manera" per aquesta nova declaració d'alarma, com va ocórrer amb les gallegues i les basques.

També et pot interessar

stats