• VÍDEO | Sánchez demana a l'oposició que deixe el bloqueig i permeta un executiu progressista

  Notícies Política | 11/09/2019 17:18
  Àngel Sáez
  À Punt NTC

  Foto de portada: Pedro Sánchez compareix en el primer ple de control de la legislatura del Congrés / Chema Moya (Efe)

  El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha comparegut a les 9:00 h en el primer ple de control de la legislatura del Congrés per a informar dels últims consells europeus i la situació davant l'amenaça del brexit. Una compareixença en la qual ha aprofitat el consens al qual ha arribat Europa en temes com la nova Comissió Europea per a demanar als principals partits de l'oposició que "abandonen el bloqueig i permeten que es constituïsca un govern progressista".

  Un dia després que tornaren a encallar les negociacions entre el PSOE i Unides Podem, ha assenyalat que Espanya ha de fer front a "grans transformacions" i per això és "imprescindible que s'inicie la legislatura". 

  Sánchez ha destacat el compromís europeista del govern en funcions en cinc assumptes que afecten milions d'espanyols, com ara l'agenda estratègica 2019-2024, que és el full de ruta de la UE per als pròxims 5 anys; el marc financer plurianual; l'emergència climàtica; l'estratègia contra la desinformació i els assumptes d'exteriors.

  Així, ha defés un marc financer "cert, ambiciós i àgil" per a gestionar els recursos i ha demanat un acord "tan prompte com siga possible" perquè el pressupost financer plurianual comunitari estiga plenament operatiu el gener de 2021.

  Vol que Europa aconseguisca la neutralitat climàtica l'any 2050

  Sánchez ha dit que Espanya vol una UE que lidere els grans reptes globals, com el canvi climàtic i les migracions. Sánchez ha ressaltat que és important que Europa siga el primer continent que aconseguisca la neutralitat climàtica l'any 2050. En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol en funcions ha assenyalat que quan puga formar govern té previst declarar la situació d'"emergència climàtica", tal com han fet altres comunitats.

  També ha demanat finançament suficient per a afrontar el desafiament migratori des d'una perspectiva integradora, i ha defés el que considera una qüestió clau per a Espanya, com és la política agrícola comuna, davant la proposta de la Comissió Europea d'una reducció important i al seu parer "errònia".

  L'amenaça real de les 'fake news'

  També ha posat l'accent en l'aposta d'Europa en la lluita contra la desinformació i l'amenaça real que suposa la interferència en la política interna dels països amb "mentides que enverinen el debat públic i divideixen a les societats", ha dit Sánchez. Facebook ha tancat 2.200 milions de comptes falsos en el primer trimestre de 2019, "una dada que és positiu pel resultat, però preocupant per la dimensió", segons el president en funcions que ha defés promoure accions conjuntes de ciberseguretat per a lluitar contra les fake news.