Sánchez promet el càrrec de president del govern espanyol
Ho ha fet sense la Bíblia ni el crucifix, com en 2018 després de la moció de censura a Rajoy.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promés el càrrec davant del rei Felip VI al Palau de la Zarzuela l'endemà de ser investit. És la segona vegada que ho fa, després de la moció de censura a Mariano Rajoy, i igual que la primera vegada, ho ha fet davant de la Constitució i sense la Bíblia ni el crucifix.
Davant de les principals autoritats de l’Estat i després de la lectura del reial decret que ha rubricat el rei amb el nomenament de Sánchez i que s'ha publicat en el BOE, Sánchez ha procedit a llegir el text de la promesa amb la mà dreta damunt de la Constitució:
“Promet, per la meua consciència i el meu honor, complir fidelment les obligacions del càrrec de president del govern amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantindre el secret de les deliberacions del Consell de Ministres”, ha llegit Sánchez.
El rei ha fet broma amb Sánchez després de la cerimònia. Davant de la brevetat de l'acte de promesa, ha comentat que "ha sigut ràpid, simple i sense dolor", i ha afegit que "el dolor ve després".
Una vegada que Sánchez ha promés el càrrec, Felip VI s'ha dirigit a ell per a donar-li l'enhorabona, moment en què el president del govern central ha afirmat: "Huit mesos per a deu segons".
El cap de l'Estat ja va rebre el dimarts la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, perquè li comunicara el resultat de la votació en la investidura (167 vots a favor de Sánchez, dos més dels qui votaren en contra).
Composició del goven
Tot i el que en un principi s'havia avançat, caldrà esperar fins a la setmana que ve per a conéixer en profunditat tots els noms que integraran el nou gabinet encapçalat per Sánchez, en què tindrà presència Unides Podem.
El líder socialista ha decidit retardar a la setmana que ve la comunicació pública dels nous ministres, però ja hi ha alguns noms que s'han confirmat en els últims dias. Unides Podem estarà representat per cinc carteres: Pablo Iglesias al capdavant de la vicepresidència segona de Drets Socials i Agenda 2030, Irene Montero en Igualtat, Alberto Garzón (EU) com a ministre de Consum, Yolanda Díaz (EU) en la cartera de Treball i el sociòleg, economista i professor universitari Manuel Castells dirigirà el nou Ministeri d'Universitats.
Presumiblement, continuaran també com a ministres María Jesús Montero (Hisenda), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Teresa Ribera (Transició Ecològica) i José Luis Ábalos (Foment). També Nadia Calviño, que estarà al capdavant d'una vicepresidència econòmica, segons va anunciar Pedro Sánchez durant la campanya electoral.
La previsió inicial amb què comptaven alguns dels ministres de Sánchez que esperen repetir en el nou executiu de coalició era que el primer Consell de Ministres se celebrara aquest mateix divendres. No obstant això, des de l'entorn de Sánchez diuen que necessita "més temps" per a anunciar el nou gabinet, però no es coneixen els motius que estan darrere del retard. Fonts pròximes al líder socialista asseguren que ha de fer moltes telefonades i parlar amb molta gent abans de donar a conéixer els membres del govern.