Situació "molt crítica" a Banyeres de Mariola per la Covid-19

L'Ajuntament parla d'"augment desmesurat de contagis" i demana responsabilitat a la ciutadania per a frenar el virus.

Un operari municipal desinfecta un parc infantil
Un operari municipal desinfecta un parc infantil / @Ajuntament_BdM

La pandèmia avança sense control a Banyeres de Mariola (Alcoià). Només entre el 19 i el 23 de novembre s'han detectat 36 nous positius de Covid-19, segons les dades per municipis de la Generalitat, que eleven a 84 els casos actius en el municipi. Unes xifres que suposen un augment "desmesurat" per a una població en què viuen poc més de 7.000 persones, tal com ha incidit el mateix Ajuntament. En un comunicat que han difós també a través de les xarxes socials, el consistori assegura que la situació és "molt, molt crítica" i que està en contacte amb la directora de Salut Pública de l'àrea d'Alcoi. A més, demana a la ciutadania que actue de manera responsable, complint les mesures de prevenció contra el virus.

"La situació és prou desagradable", manifesta amb contundència l'alcalde de Banyeres, Josep Sempere. Des de l'inici de la crisi sanitària, quatre veïns i veïnes del municipi han perdut la vida diagnosticats amb la malaltia. La incidència entre la població ha anat pujant de manera sostinguda des de l'estiu, i en els últims catorze dies és de 1.188 casos per cada 100.000 habitants. Una quantitat de risc extrem. Però el virus no dona treva, perquè els centres de salut "comuniquen que estan apareixent contínuament casos nous". "Hi ha molta gent contagiada, aules escolars confinades i, a més, hi ha un grup de persones hospitalitzades amb gravetat", detalla l'Ajuntament en el comunicat institucional.

I des de Salut Pública, les autoritats sanitàries pensen que encara no ha arribat la pitjor part: "Creuen que falta setmana i mitja per a assolir el pic de contagis i poder començar a baixar", apunta el regidor. Els resultats de les anàlisis que s'han practicat sobre les aigües residuals al poble confirmen aquesta teoria, ja que "marquen uns nivells elevadíssims de concentració de virus". Un fenomen "premonitori" que hi haurà més contagis en els pròxims dies.

La paradoxa és que Banyeres de Mariola va ser, precisament, un dels municipis que primer va adoptar restriccions després de l'estiu per a intentar frenar el virus, en començar a detectar els primers contagis de la segona onada. Al final de l'agost l'Ajuntament ja demanava reduir al màxim les reunions socials, es van tancar parcs, jardins i zones de joc i es va prohibir la pràctica d'esport en instal·lcions municipals tancades. Mesures que no han aconseguit, de moment, revertir la corba epidemiològica.

L'alcalde ha indicat que la setmana passada el govern local va introduir noves mesures extraordinàries per a intentar reduir la incidència i que estan a l'espera de veure les millores que se'n deriven. El termini mitjà per a poder avaluar-ne l'efectivitat se situa en les dues setmanes, ja que els epidemiòlegs estimen que la incubació del virus pot tardar fins a deu dies.

Davant la complicada situació, l'Ajuntament demana col·laboració al veïnat i que no es relaxe: "Fa falta que la població entenga que és necessari evitar al màxim el contacte amb amics i familiars", ha assenyalat Sempere. Les trobades socials són, com ha recalcat, l'origen de gran part dels contagis. Una activitat tan innocent 'a priori' com pot ser el dinar del diumenge a casa dels iaios, ha exemplificat. El manteniment de la distància de seguretat, portar la mascareta sempre, són fonamentals. "Si no complim les mesures de prevenció, serà complicat que la situació millore", adverteix l'alcalde.

Bocairent, estabilitzat

Tot i l'elevada incidència del virus que hi ha entre la veïna població de Bocairent (Vall d'Albaida), l'Ajuntament del municipi assegura que la corba de contagis ja s'està aplanant. Les dades més actualitzades de la Generalitat (a data de 23 de novembre) li atorguen més de 1.400 contagis per cada 100.000 habitants, però d'acord amb el consistori només s'ha detectat un positiu en el poble entre dijous i divendres i l'evada incidència que mostren les dades es deu a un desfasament temporal perquè respon a les setmanes prèvies. "Estem fent un seguiment per a constatar si, com apunten les dades, podem parlar d'una estabilització", explica a À Punt l'alcalde, Xavi Molina.

A diferència del que va passar en la primera onada, quan només es registraren 16 casos, els contagis a Bocairent s'han accelerat després de l'estiu i han arribat al punt àlgid a mitjan novembre. Per exemple, la setmana del 9 de novembre es van detectar 60 positius, ha especificat el regidor. Un volum de casos que va disparar la incidència acumulada de 23 a 1.406 casos per cada 100.000 habitants entre el 5 i el 23 de novembre. Però la quantitat de casos està ja baixant, argumenta l'Ajuntament, perquè entre el 16 i el 22 de novembre només s'han detectat set noves infeccions entre el veïnat. Un fet que evidencia que les mesures extraordinàries implantades han funcionat. La vigència acaba el divendres, per això aquest dijous hi ha prevista una reunió per a avaluar la situació epidemiològica i decidir si es mantenen, es lleven o s'endureixen.

També et pot interessar

stats