Tancaments perimetrals i limitació d'horaris: les restriccions de les comunitats autònomes

A Madrid entra en vigor la limitació de reunions entre les 12 i les 6, i a Castella i Lleó, el toc de queda.

Una terrassa a Oviedo, Astúries
Una terrassa a Oviedo, Astúries / Efe

Deu comunitats autònomes, entre elles la valenciana, han demanat al govern espanyol que declare l'estat d'alarma i estan a l'espera de la decisió del Consell de Ministres, que podria tindre lloc diumenge. El País Basc, Astúries, Cantàbria, Navarra, Extremadura, Catalunya, Castella-la Manxa, La Rioja i Melilla reclamen un paraigua legal per a limitar la mobilitat, però els últims dies les autonomies han continuat aprovant mesures per a frenar la segona onada del coronavirus.

A la Comunitat de Madrid acaba aquest dissabte l'estat d'alarma que va decretar l'executiu central, però entra en vigor un toc de queda pel qual es prohibeixen les reunions públiques i privades entre la mitjanit i les sis del matí. L'hoteleria i la restauració suspendran el servei en la barra i l'aforament no podrà superar el 50%. A Castella i Lleó, el toc de queda i les mesures addicionals s'instauraran aquesta nit. També han anunciat que prohibiran el trànsit durant determinades hores de la nit la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia. En les dues últimes hi ha municipis afectats per confinaments i tancaments perimetrals.

Entre les autonomies que han aprovat noves mesures en l'última setmana hi ha la comunitat foral de Navarra, una de les que ha sol·licitat l'estat d'alarma: dijous es va convertir en la primera a confinar tot el territori en la nova onada. Les xifres de contagis la col·loquen al capdavant de les regions europees en taxa d'incidència.

A Astúries, el president Adrián Barbón, també ha demanat la declaració de l'estat d'alarma. Les noves mesures han entrat en vigor divendres i estan limitades les entrades i les eixides dels nuclis urbans més grans. S'ha limitat també l'horari comercial i el de la restauració.

La situació epidemiològica a Galícia ha provocat l'aprovació de restriccions que ja estan en marxa i que afecten els aforaments i les reunions socials, limitades a un màxim de cinc persones en tot el territori. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo no s'ha sumat a les peticions de l'estat d'alarma i ha defés "actuar amb contundència a través d'una llei específica de salut".

També et pot interessar

stats