Tardor càlida i seca

La distribució de la precipitació ha sigut molt desigual, amb un dèficit acusat a les comarques del sud.

Tardor càlida i seca
Tardor càlida i seca

Ja fa uns quants dies que vam entrar en la tardor astronòmica i la climàtica la vam deixar arrere el passat 1 de desembre. Recordem que abasta els mesos de setembre, octubre i novembre. Segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, la d'enguany ha sigut lleugerament més càlida del normal, amb una temperatura mitjana de 16,6 °C, i seca, ja que han caigut 163,1 l/m², amb un dèficit del 13% respecte de la mitjana climàtica.

Si ens fixem en la distribució de la precipitació, amaga grans diferències. Així, mentre que a les comarques del centre del país, la tardor ha sigut lleugerament més humida d'allò normal, a les comarques del sud només han caigut de mitjana 60 l/m², amb un dèficit del 63%.

A més d'una gran irregularitat territorial, és remarcable també la distribució temporal. Així, els dos primers mesos de la tardor climàtica, setembre i octubre, van ser molt secs. Tot i això, al mes de novembre, es va girar la truita i va ser molt plujós a les províncies de Castelló i València. Es van registrar dos temporals, del 3 al 6 de novembre i del 26 al 28, que van deixar quantitats molt abundants al centre i nord.

Com a resultat, tenim una tardor extremadament humida en zones de l'Horta i la Ribera, amb quantitats de fins a 515 l/m² a Alginet i 495 l/m² al Palmar. A l'altre extrem, trobem zones del litoral sud on la tardor es pot qualificar d'extremadament seca, amb quantitats de només 7,4 l/m² a Torrevella o 9,8 l/m² a Oriola, concretament a l'observatori situat a la platja Flamenca. A la ciutat d'Alacant, amb 150 anys de dades, la tardor del 2020 ha sigut la més seca, ja que només han caigut 16,6 l/m², només superada per la tardor de 2013, en què es van acumular 11,4 l/m².

Cal remarcar també les descàrregues elèctriques, especialment a causa de l’acompanyament elèctric que van tindre les tempestes del segon temporal de novembre, que van fer que el 27 de novembre fora el dia amb més llamps a territori valencià. De fet, amb relació a l’activitat tempestuosa, l’observatori de l'Aemet a l’aeroport de València ha registrat dos dies de granís aquesta tardor, cosa que es va convertir en un nou rècord des de 1966 que se'n tenen dades.

Pel que fa a la temperatura, al conjunt d’Espanya la tardor ha sigut lleugerament més càlida del que és habitual, amb una anomalia de 0,5 °C, semblant al que ha passat a casa nostra. En resum, podríem dir que els mesos de setembre i novembre han sigut anormalment càlids, i al contrari, el mes d’octubre, més fred del que acostuma ser. A excepció del període relativament llarg entre el 6 i el 21 de novembre, en què les temperatures van estar per damunt de la mitjana, en la resta de la tardor es van alternar períodes freds amb càlids.

En definitiva, una tardor de contrastos, lleugerament càlida i amb uns primers dos mesos secs, i les precipitacions restringides als dos temporals de novembre, i a les comarques del centre i del nord. Esperem que el 2021 ens porte pluges per a corregir el dèficit hídric que acumulen les comarques del sud.

També et pot interessar

stats