Tercer dia consecutiu amb rècord de contagis al món

Les grans ciutats europees marquen restriccions a la vida social per ser el focus de la segona onada de la pandèmia.

Imatge d’arxiu d’una persona amb mascareta a l’entrada del MoMA, a Nova York.
Imatge d’arxiu d’una persona amb mascareta a l’entrada del MoMA, a Nova York. / Carlo Allergi (Reuters)

La Covid-19 avança. El món va registrar més de 378.000 nous casos de COVID-19 en l’última jornada, per la qual cosa el rècord de contagis diaris torna a superar-se per tercer dia consecutiu, i també es va notificar una xifra especialment alta de defuncions, més de 8.500, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Amb aquesta evolució, són ja 37,1 milions de contagis al món durant els deu mesos de pandèmia i la xifra de morts arriba a 1,07 milions de persones.

Més de 30 milions de casos es concentren a Amèrica, el sud d’Àsia i Europa, les regions més afectades, amb 17,7 milions de positius en el continent americà, 7,9 milions a Àsia Meridional i 6,9 milions en el territori europeu. Amèrica, a més, suma més de 588.000 morts, enfront de 246.000 a Europa i 126.000 en el sud d’Àsia. El continent europeu viu una corba en fort ascens i s’acosta ja als 120.000 casos diaris, mentre que Amèrica supera els 150.000 i no dona mostres d’un descens en la seua gràfica. Al contrari, Àsia meridional, amb uns 80.000 positius per jornada, ha aconseguit baixar de les xifres registrades al setembre.

A Europa, la segona onada de la pandèmia de coronavirus està afectant principalment als grans centres urbans i les autoritats estan recorrent sobretot a la limitació de la vida social i de l’activitat nocturna per a frenar la seua expansió.

A Madrid, el govern espanyol va decidir el passat divendres imposar l’estat d’alarma durant 15 dies. La declaració de l’estat d’alarma implica el confinament dels habitants, que s’han quedat sense poder triar una altra destinació que la seua pròpia ciutat per a passar aquest cap de setmana llarg.

A Berlín, els seus barris més cèntrics són les zones més afectades i han sigut els primers a aplicar aquesta setmana mesures de restricció. La capital alemanya va tancar aquest dissabte de facto la vida nocturna en tota la capital: bars i restaurants han de tancar entre les onze de la nit i les sis del matí. Els experts i els polítics alemanys coincideixen que els nuclis urbans són el problema principal, mentre la corba s’acosta al pic de contagis que registrava Alemanya entre finals de març i principi d’abril: 6.000 diaris.

Per la seua banda, París es va convertir la setmana passada en una ciutat sense bars, ni cafés oberts i dissabte hi havia huit ciutats franceses en la mateixa situació. S’hi Marsella, Ais de Provença i Guadalupe (Antilles), Lió, Lilla, Grenoble i Saint-Etienne, que es troben ja en situació “d’alerta màxima”, una classificació que imposa el tancament de cafés i bars i permet obrir restaurants a condició de respectar un protocol sanitari més estricte: un màxim de sis persones per taula, almenys un metre entre els grups i obligatorietat d’anotar nom i telèfon dels clients per a alertar-los en cas de contagi. Tolosa i Montpeller es podrien sumar prompte a aquesta llista si els seus indicadors de contagi no milloren.

En una línia semblant, Brussel·les va tancar el 8 d’octubre bars, cafés i salons de festa per un mes. Els restaurants podran continuar oberts, però els esdeveniments esportius d’afeccionats hauran de celebrar-se sense públic i els llocs de culte podran acollir a un màxim de 100 persones.

El govern d’Escòcia també ha marcat mesures als establiments hotelers, que des d’aquest divendres i durant dues setmanes estaran tancats en cinc àrees del centre del país, incloses les ciutats de Glasgow i Edimburg. La mesura afecta bars, pubs i restaurants. En la resta d’Escòcia, els establiments d’hoteleria han de tancar el servei en el seu interior a les 18.00 i no podran oferir alcohol, encara que sí que podran tenir obertes les terrasses, fins a les 22.00 hores.

I a Moscou s’han tancat les escoles i els malalts crònics i majors de 65 anys han sigut confinats. L’alcalde de la capital russa, Serguei Sobianin, ha ordenat que almenys el 30% de la plantilla de cada empresa treballe fins al 28 d’octubre a casa i ha expressat la seua preocupació amb la massificació en el transport públic.

També et pot interessar

stats