Trump pressiona un alt càrrec de Geòrgia per a alterar el resultat electoral

El ‘Washington Post’ publica les amenaces del president ixent, que avisa el funcionari que pot cometre “delicte” si no fa el que li demana.

Trump, en una imatge d'arxiu del passat 12 de desembre
Trump, en una imatge d'arxiu del passat 12 de desembre / Cheriss May (Reuters)

L'any 2021 comença als Estats Units com va acabar 2020, amb el president ixent, Donald Trump, sense acceptar el resultat de les eleccions del passat mes de novembre, que el deixa fora de la Casa Blanca. Un enregistrament obtingut pel diari The Washington Post ha desvelat aquest diumenge les pressions del fins ara dirigent del país a la màxima autoritat electoral de Geòrgia perquè manipulara els resultats dels comicis, un altre escàndol que algunes veus ja comparen amb el cas Watergate. En les xarxes socials, de fet, ja s'ha batejat com #Georgiagate.

La revelació es produeix, a més, mentre almenys dotze senadors i cent legisladors republicans planegen oposar-se a la ratificació del triomf del president electe, el demòcrata Joe Biden, durant la sessió del Congrés del 6 de gener que ha de certificar-lo al capdavant del govern estatunidenc. Tot i el terratrémol polític que ha desencadenat a Washington la publicació del Washington Post, la majoria dels membres del Partit Republicà, al qual pertany Trump, guarden silenci.

La informació del rotatiu estatunidenc es basa en una gravació en què se sent Donald Trump que demana al secretari d'Estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, que “busque” els vots que siguen necessaris per a anul·lar la victòria de Biden.

Primer, Trump adula Raffensperger, també del Partit Republicà, i després li prega que actue per a revertir el resultat electoral. Davant la negativa del funcionari, l'amenaça de presentar càrrecs criminals en contra d'ell i, al mateix temps, l'avisa que corre un “gran risc” si no accepta les peticions que li fa perquè pot estar “cometent un delicte”.

“La gent de Geòrgia està enfadada, la gent del país està enfadada (...) I no hi ha res dolent a dir, saps? Crec que t'han fallat els càlculs”, se sent dir al president estatunidenc en un dels enregistraments. Afirmacions que Raffensperger respon així: “Bé, senyor president, el desafiament que vosté té és que les seues dades estan malament”.

El mateix Trump ha publicat en el seu compte de Twitter que va parlar amb Raffensperger dissabte passat i va tractar qüestions com el resultat en el comtat de Fulton o "el frau en la votació a Geòrgia". L'alt càrrec, per la seua banda, li ha contestat a través de la mateixa xarxa social: "Amb tot el respecte, president Trump: el que vosté està dient no és cert. La veritat eixirà a la llum".

Exactament 11.780 paperetes

En la conversa, de més d'una hora, el mandatari li demana directament que manipule el còmput en dir-li: “Mira, el que vull és que busques els 11.780 vots, que són un més dels que tenim, perquè guanyem aquest estat”. El passat 3 de novembre de 2020 Joe Biden va guanyar el candidat republicà per 11.779 sufragis a Geòrgia, estat que contribueix amb 16 vots en el Col·legi Electoral, l'òrgan encarregat d'elegir al president dels Estats Units.

Al desembre, després de recomptar els vots dues vegades, les autoritats de Geòrgia certificaren la victòria de Biden, que va ser el primer demòcrata a guanyar en aquest estat des que el 1992 ho va fer Bill Clinton, president dels Estats Units entre 1993 i 2001.

La conversa és una evidència més de l'hostilitat que Trump ha usat reiteradament en els dos últims mesos per a pressionar funcionaris d'estats clau on Biden va guanyar, amb la finalitat que canviaren el resultat electoral. Sense proves, el governant al·lega que va haver-hi frau en les eleccions i ha presentat desenes de demandes, fins i tot davant el Tribunal Suprem, però no ha tingut èxit.

L'últim desafiament a la victòria de Biden

L'última esperança de Donald Trump és la sessió conjunta que celebrarà el Congrés el 6 de gener per a comptar els vots electorals de Biden i confirmar-lo com a nou president, l'últim pas en el procés de certificació del resultat electoral i que donarà via lliure a la investidura del demòcrata el 20 de gener.

La incògnita que plana ara sobre Washington és l'efecte que tindrà la polèmica conversa que ha tret a la llum The Washington Post i si servirà perquè el Partit Republicà gire l'esquena a Trump, cosa que sembla poc probablem, ja que el governant té una base fidel d'acòlits. Algunes veus republicanes, però, entre les quals hi ha la del congressista Adam Kinzinger, han instat en Twitter els companys de bancada a reconsiderar la decisió d'oposar-se al resultat electoral.

També et pot interessar

stats