Un 38% de les morts per Covid-19 a la Comunitat Valenciana pertanyen a residències

La vicepresidenta Mónica Oltra ha assegurat que cal repensar el model d'aquest servei i anar cap a un de tipus més social.

Mónica Oltra, durant la visita a la residència de Carlet
Mónica Oltra, durant la visita a la residència de Carlet / GVA

Un 38% de les morts per Covid-19 a la Comunitat Valenciana pertanyen a residències, 562 de les 1.468, segons xifres del govern valencià. Un percentatge pràcticament idèntic al del conjunt de l'Estat, que se situa en el 39%, amb 17.000 morts per coronavirus en aquestes instal·lacions. Es tracta de dades oficials de les comunitats autònomes, una xifra que augmentaria si es tingueren en compte els casos sospitosos, és a dir, majors que han mort sense haver-se fet una prova PCR. La majoria de les administracions regionals no computa aquesta xifra, a diferència del que fan, per exemple, Madrid i Catalunya, els territoris més castigats per l'epidèmia.

El govern espanyol no ha donat una xifra global sobre els morts en residències, una dada que les comunitats autònomes sí que havien de reportar i actualitzar setmanalment segons una instrucció dictada pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, després de detectar-se que eixos centres eren un dels principals focus de transmissió del coronavirus. L'exèrcit va haver d'intervindre en les tasques de desinfecció i tant les comunitats autònomes com la Fiscalia han posat en marxa investigacions per a esclarir el succeït en aquests centres d'atenció a ancians.

A pesar d'això, la Comunitat Valenciana no es troba entre les autonomies més afectades en nombre de morts en residències. Aragó, amb prop del 80% de les morts en residències, és de les més colpejades, juntament amb altres com ara Cantàbria, Navarra, La Rioja o Extremadura. Aquestes xifres difereixen de les proporcionades pel govern estatal, que només inclou els morts que tenien la malaltia confirmada amb una prova PCR, però s'acosta més a l'excés de mortalitat observat pel Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MOMO).

Repensar el model

La vicepresidenta primera i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha visitat la residència de persones majors dependents de Carlet (Ribera Alta), la més gran de tota la Comunitat Valenciana, que acull 300 persones majors i 260 treballadors.

Aquesta residència ha fet la seua pròpia desescalada i els usuaris comencen a eixir als jardins i a rebre els primers familiars. No obstant això, ja s'estan preparant per a un possible rebrot i demanen més material i personal.

A tota la Comunitat Valenciana hi ha 27.429 places en centres per a persones majors i Oltra ha assegurat que cal repensar el model d'aquest servei i anar cap a un de tipus més social. De moment, 10 residències continuen sota el control sanitari de la Generalitat.

Obertes 16 diligències civils

D'altra banda, la Fiscalia de València manté obertes 16 diligències preprocessals civils en centres de majors valencians, una menys que la setmana anterior. A més, ha destacat que l'evolució de la situació és positiva i ha valorat la creació de comissions des dels departaments de Salut per a fer un seguiment de les residències.

També et pot interessar

stats