Un model matemàtic de la UPV avança que ja s’ha superat el pic de contagis

L’equip d’investigació preveu una eixida escalonada de la quarantena a partir de maig.

Gràfiques proporcionades per l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la Universitat Politècnica de València
Gràfiques proporcionades per l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la Universitat Politècnica de València

Ja s’ha superat el pic de contagis pel coronavirus a Espanya, segons els càlculs en què treballa l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la Universitat Politècnica de València (UPV). L’equip d’investigació ha publicat un extracte del model matemàtic en què treballa des que va esclatar la crisi sanitària, basat en la informació facilitada pel Ministeri de Sanitat, que conclou que el país també va afrontar el 31 de març les cotes màximes d’hospitalitzacions i que els pròxims dies “hi haurà una baixada pronunciada en totes les gràfiques”.

El model matemàtic preveu que s’assolirà la xifra zero de contagis cap al mes de juny, una data que s’allargarà uns dies més en el cas de les hospitalitzacions i els tractaments en cures intensives. Apunten que les gràfiques de persones malaltes que estan a les unitats de cures intensives (UCI) no s’ajusten “molt bé” a causa de la saturació que experimenten alguns hospitals, però preveuen que el pic arribarà el pròxim 9 d’abril.

Eixida escalonada a partir de maig

Un dels aspectes que més preocupen la ciutadania és saber quan podran eixir de casa i recuperar la normalitat. L’investigador Rafael Villanueva ha explicat que no se sap encara quan serà ni en quines condicions, però aposten per un retorn “escalonat” i proposen una simulació basada en el fet que la quarantena podria finalitzar al llarg del mes de maig.

Segons aquesta predicció, seria una eixida escalonada del 25% de les persones cada set dies des de l’1 de maig, però es continuarien prenent precaucions per a evitar contagis. L’equip planteja que un escenari desfavorable seria que les persones no mantingueren el comportament de distanciament social o que el bon temps no afectara la propagació de la malaltia, la qual cosa produiria un repunt important de persones infectades a partir de la fi de la quarantena.

Per contra, l’escenari favorable seria que “el bon temps i el manteniment del distanciament social, que suposem que comença el 15 de maig, redueix la capacitat de contagi en un terç”. Així, l’eixida de la quarantena a penes canviaria la tendència de baixada de contagis. “Ja hem superat el pic d’infectats. És mèrit de tots nosaltres, quedant-nos a casa”, manté l’informe.

Es desconeixen els casos asimptomàtics

El text indica que si es coneguera el percentatge de persones hospitalitzades que acaben en l’UCI i les que es recuperen, o el d’infectats que acaben hospitalitzats, es tindria una idea del nombre real de casos que hi ha. Fins i tot dels asimptomàtics, dades que encara es desconeixen, la qual cosa permetria reduir la incertesa i fer prediccions més robustes.

La UPV ha desenvolupat un web que publica diàriament l’estimació de casos per la pandèmia. Tot i això, els resultats poden variar respecte a la realitat, segons ha explicat Villanueva. “Encara hi ha un gran desconeixement sobre el coronavirus”, ha assenyalat Villanueva, qui ha destacat la sensibilitat del model pel desconeixement que es té de la malaltia.

També et pot interessar

stats