Un Nou d’Octubre diferent

El dia de la Comunitat Valenciana ha estat marcat de manera inevitable enguany per la pandèmia.

Diverses persones onegen la bandera valenciana baix de l'Ajuntament de València en el moment en què se celebrava un acte d'homenatge institucional i ciutadà a la Senyera en substitució de la tradicional processó cívica, que enguany no s'ha celebrat a causa de la pandèmia de coronavirus
Diverses persones onegen la bandera valenciana baix de l'Ajuntament de València en el moment en què se celebrava un acte d'homenatge institucional i ciutadà a la Senyera en substitució de la tradicional processó cívica, que enguany no s'ha celebrat a causa de la pandèmia de coronavirus / Ana Escobar (Efe).

El dia de la Comunitat Valenciana ha estat marcat de manera inevitable enguany per la pandèmia. Actes institucionals, processó cívica, celebracions festives i manifestacions de caire reivindicatiu han patit les restriccions derivades de l’aforament limitat per a complir les mesures de seguretat sanitària. Com a tot arreu, mascaretes, distàncies i gels hidroalcohòlics han tingut un protagonisme com no s’havia vist abans en les celebracions del Nou d’Octubre.

L’agenda s’ha iniciat al matí amb l’acte institucional al Palau de la Generalitat amb el lliurament de les altes distincions i el lliurament del premi de les lletres. Les distincions que la Generalitat ha entregat aquest Nou d'Octubre han premiat "l'esforç de tot un poble" que, "en les seues hores més difícils ha representat valors admirables", tal com ha assenyalat el president del Consell Ximo Puig en el seu discurs oficial.

Han reconegut enguany la labor dels membres del sector sanitari, serveis socials, agroalimentari, transports, neteja, seguretat i emergències, educació, administració pública, ciència i investigació, cultura, mitjans de comunicació i entitats solidàries.

També s'ha fet lliurament del premi de les lletres valencianes (bianual) a l'escriptor i traductor Marc Granell (València, 1953), qui ha considerat "un honor haver sigut premiat al costat d'estaments realment necessaris i essencials per a la defensa de la vida de tots, i al costat dels qui ajuden a viure-la el més plenament i normalment possible”.

Puig defén aliances entre generacions i territoris

Durant el seu discurs, el cap del Consell, Ximo Puig, ha advocat per situar la unitat i l'estabilitat per damunt de la confrontació territorial i ha defés les aliances entre generacions, entre l'estat del benestar i els sectors productius i entre territoris. “Espanya ha de reaccionar, perquè Espanya no és el problema” sinó “quina Espanya”, ha afirmat Puig.

Després de l'acte, la presidenta del PP, Isabel Bonig ha dit que esperava "un discurs més emotiu, amb més contingut, i no el discurs de la resignació i la no unitat", i ha lamentat que Puig no haja parlat "del finançament autonòmic" ni dels problemes de la sanitat.

Per al síndic de Ciutadans, Toni Cantó, al discurs "li ha faltat carrer", i el portaveu adjunt de Vox en les Corts José María Llanos ha trobat a faltar un reconeixement a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, i una assumpció de responsabilitats.

Des dels grups que sustenten al Consell, el PSPV-PSOE ha defensat el discurs de Puig, Compromís ha reivindicat un finançament just, i Unides Podem ha advocat, a més, per "continuar estirant cap a un horitzó republicà i federal".

Les reivindicacions pel Nou d'Octubre s'adapten a la pandèmia

L'habitual caràcter reivindicatiu del Nou d'Octubre ha quedat enterbolit enguany per les restriccions imposades a causa de la pandèmia de la Covid-19, que han impedit congregacions multitudinàries.

A banda dels actes institucionals, set organitzacions han tractat de mantindre viva la flama del Dia de la Comunitat Valenciana amb concentracions i marxes pels carrers de València. La delegació del govern ha autoritzat dues manifestacions i cinc concentracions en què s'ha hagut de respectar en tot moment les mesures de seguretat i que han transcorregut sense incidents destacables.

També et pot interessar

stats