• Una de cada deu persones fumadores ha deixat el tabac durant el confinament

  Últimes notícies | 18/10/2020 11:20
  À Punt NTC

  Les mesures adoptades per les autoritats per a fer front a la pandèmia de coronavirus han tingut impacte en l'hàbit del tabaquisme. Al març, la declaració de l'estat d'alarma va restringir dràsticament la vida social i va deixar confinades a casa milions de persones; a l'agost, el govern espanyol va prohibir fumar en espais a l'aire lliure quan no fora possible respectar una distància interpersonal de dos metres.

  Durant el confinament un 10,2 % de les persones fumadores a Espanya han deixat el tabac i un 15,7% ha reduït la freqüència de consum. Per contra, un 5,4% de persones que no fumaven han agafat l'hàbit i la majoria de fumadors (73,5%) han mantingut el consum diari o l'han augmentat a causa de la situació d'estrés. Són dades d'una enquesta del Ministeri de Sanitat, el Comité Nacional del Tabaquisme i les comunitats autònomes de La Rioja i la Regió de Múrcia, en què han participat 24.386 persones.

  Entre les causes per a deixar el cigarret, els experts destaquen el temor pels efectes de la Covid-19. L'Organització Mundial de la Salut i la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica han establit que les persones que fumen tenen més possibilitats de desenvolupar símptomes greus que les no fumadores si es contagien. La malaltia ataca els pulmons i el tabaquisme deteriora la funció pulmonar. El cos, per tant, té més dificultat per a lluitar contra la infecció. El pneumòleg Manuel Muñoz, de la unitat de tabaquisme de l'Hospital Provincial de Castelló, ha assegurat en declaracions a À Punt que les informacions dels organismes autoritzats han tingut impacte en molts fumadors i "els pacients tenen més por que abans".

  La limitació de les reunions socials i la reducció dels horaris de les terrasses han ajudat molts a fer el pas de deixar el tabac, així com l'impacte econòmic que ha tingut el coronavirus a les llars. De fet, la disminució de la freqüència de consum ha sigut més acusada entre les persones joves, els estudiants i els treballadors afectats per un ERTO, segons les dades de l'enquesta.

  La venda de tabac a la Comunitat Valenciana ha baixat un 12% i a l'estat espanyol, un 7%. A pesar de les xifres optimistes, la valenciana era abans del confinament la primera autonomia en nombre de fumadors; la quarta part dels valencians majors de quinze anys fuma. L'any passat van morir 6.000 valencians i valencianes per malalties relacionades amb el consum de tabac.