Una sola dosi d'una vacuna contra la Covid-19, basada en la de la febre groga, podria protegir de per vida

L'Institut Rega desenvolupa aquesta vacuna a Bèlgica, que es pot guardar a 5 graus, i que confien que estiga disponible el 2022.

La investigadora espanyola Lorena Sánchez Felipe treballant a l'Institut Rega de la Universitat de Lovaina (Bèlgica)
La investigadora espanyola Lorena Sánchez Felipe treballant a l'Institut Rega de la Universitat de Lovaina (Bèlgica) / Efe

Una sola dosi de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per l'Institut Rega de la Universitat de Lovaina (Bèlgica), basada en la vacuna de la febre groga, podria protegir per a tota la vida, segons han explicat el cap del centre, Johan Neyts, i la investigadora espanyola Lorena Sánchez Felipe. L'equip de l'Institut Rega confia que la vacuna siga autoritzada el 2022, després de les proves dutes a terme amb hàmsters, que han llançat molt bons resultats i que han de ser completades amb els assajos en humans. “Hem vist que, en hàmsters, la nostra vacuna és molt efectiva, una sola dosi els protegeix completament en només deu dies contra la infecció de SARS-CoV-2”, afig Neyts.

La nova tècnica que utilitza aquest equip d'investigadors consisteix a usar el codi genètic del virus de la vacuna contra la febre groga a manera de vector (portador) de la proteïna de l'espina de la Covid-19 per a aconseguir una resposta protectora “eficient” contra tots dos virus al mateix temps, explica Neyts. A més, “es pot guardar a 5 graus, molt possiblement tindrà una protecció a llarg termini i protegirà també contra la febre groga”, destaca l'investigador.

El motiu pel qual s'ha recorregut a la vacuna de la febre groga, explica, és que té 82 anys, s'ha utilitzat en 800 milions de persones, sobretot en regions endèmiques, i una sola dosi actua ràpidament, cosa que facilitat una protecció duradora.

Aquesta potencial vacuna és la aposta més gran de l'institut en aquest moment, que va començar a desenvolupar-la a principis de 2020, després que equips de la Xina i Austràlia publicaren en internet el codi genètic del virus. “Dues setmanes més tard vam començar a dissenyar-la”, explica l'expert belga.

Enfront de les dues vacunes que ja autoritzades a la Unió Europea, la de Pfizer/BionTech i Moderna, segons Neyts, “l'avantatge de la nostra vacuna és que també ajuda en llocs on la febre groga és endèmica, com Llatinoamèrica i Àfrica, això pot ser un extra”.

El laboratori opera ara amb l'empresa neerlandesa Batavia Biosciences per a fabricar la vacuna en grans quantitats i poder dur a terme els assajos en voluntaris. “Som un laboratori acadèmic xicotet, no podem produir una vacuna en la quantitat que es necessita per a dur a terme els assajos clínics. Estem treballant amb una companyia dels Països Baixos, que està produint la vacuna per a aquestes proves”, explica per la seua part Lorena Sánchez Felipe.

Medicaments antivirals

A més de la prometedora vacuna, l'equip tracta de trobar tractaments efectius contra el virus. Tant Sánchez Felipe com Neyts insisteixen que per a combatre el SARS-CoV-2 fan falta dos tipus d'armes: la vacuna i els medicaments antivirals. “És important tindre algun medicament per a poder usar perquè les vacunes tarden un temps. Ací cobrim tots dos aspectes”, diu la investigadora.

A diferència d'altres virus, com el VIH o l'hepatitis B o C, “no tenim medicaments contra la Covid-19” assenyala el professor Neyts, que subratlla la necessitat no sols de treballar en aquest àmbit ara sinó de preparar-se amb vista a l'emergència de nous virus en el futur. “Cal trobar medicaments per al coronavirus, però també per a altres virus”, diu el viròleg, que no creu que la Covid-19 puga arribar a erradicar-se sinó que “possiblement l'atenuarem i es quedarà com una espècie del virus de la grip que veiem a l'hivern”.

També et pot interessar

stats