• VÍDEO | El comerç del fred, una indústria rendible fins al segle XIX a l’Alt Palància

    Últimes notícies | l’ Alt Palància | 13/01/2021 21:38
    À Punt NTC

    El comerç del fred, basat en l’explotació de la neu, era una indústria molt rendible fins al segle XIX. A les muntanyes de Sacanyet, localitat situada a la comarca de l’Alt Palància, i als Serrans, es troba la concentració més gran d’antigues caves de neu de tot el territori valencià amb més de 60 depòsits.

    El geògraf i conservador del Museu Valencià d’Etnologia Jorge Cruz és qui els ha identificat dins d’un treball col·lectiu que estudia el comerç del fred. “Fins on sabem per la literatura, aquesta és la concentració més gran de depòsits de València, sens dubte, però també de l’estat espanyol, del Mediterrani, i probablement, del món”, ha explicat en declaracions a À Punt NTC.

    Aquesta indústria de l’explotació de la neu va florir al segle XVII. La neu, a més, servia per a usos medicinals, per a conservar aliments i, inclús, per a fer orxata. A tot el territori valencià hi ha més de 400 caves o depòsits de fred. Moltes d’elles, no obstant això, estan en llocs on ja quasi mai neva. “Patirem nevades intenses, onades de calor i de fred, pluges… un clima desgavellat”, ha conclòs Jorge Cruz.