El Congrés reclama per unanimitat rebaixes fiscals per als citricultors afectats per l'acord amb Sud-àfrica

La cambra baixa insta a adoptar un sistema de compensació per les pèrdues.

VÍDEO | El Congrés reclama per unanimitat rebaixes fiscals per als citricultors afectats per l\'acord amb Sud-àfrica

El ple del Congrés ha reclamat per unanimitat rebaixes fiscals per als citricultors afectats pels acords comercials de la Unió Europea, estudiar un sistema de compensació per les pèrdues i reforçar els controls sanitaris i d'inspecció a les fronteres per a evitar la penetració de plagues.

Així figura en la moció presentada per Compromís i pactada finalment amb el PSOE i Units Podem, que ha rebut el suport de tots els grups de la cambra baixa. Amb ella, la formació valenciana ha reivindicat l'activació de la clàusula de salvaguarda en la relació comercial amb Sud-àfrica si es constaten “distorsions del mercat imputables a aquests acords”.

El text aprovat demana al govern que analitze “les conseqüències negatives que, si escau, estan tenint en el sector citrícola els acords de la UE amb països tercers” i, “en cas de constatar-se distorsions del mercat imputables a aquests acords”, sol·licitar la citada clàusula de salvaguarda.

D'altra banda, el Congrés també ha reclamat “reforçar el seguiment de les condicions fitosanitàries de les importacions de cítrics” i un seguiment específic de les mesures de mitigació que establisquen els tercers països per a garantir “un adequat control de plagues”.

Sistema de compensació per les pèrdues

D'altra banda, el Congrés també insta a adoptar mesures de suport “a tots els agents implicats del sector citrícola”, entre les quals demana estudiar un sistema de compensació per les pèrdues.

Precisament, aquest dimarts citricultors de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Catalunya i Andalusia s'han concentrat a Madrid davant la seu de la Comissió Europea per a reclamar a Brussel·les l'aplicació de la clàusula de salvaguarda als cítrics procedents de països tercers.

També et pot interessar

stats