L’emocionant reacció d’una ballarina valenciana amb Alzheimer en escoltar ‘El llac dels cignes’

El vídeo on es veu la primera ballarina del Ballet de Nova York reproduir alguns moviments s’ha tornat viral.

Marta Cinta fent els moviments amb els braços qui li evocava 'El llac dels cignes' en escoltar aquesta peça a la residència de Muro d'Alcoi

La capacitat terapèutica de la música, a pesar de ser coneguda, no deixa de sorprendre’ns. En aquesta ocasió, després de veure com una ballarina professional, amb Alzheimer i impedida en cadira de rodes, s’emociona i és capaç, fins i tot, de fer alguns moviments de ballet a pesar de les limitacions.

És el cas de Marta González Saldaña, coneguda com a Marta Cinta. Va fer la formació artística als Estats Units i Iberoamèrica i va esdevindre la primera ballarina del Ballet de Nova York el 1967. Marta va passar l’últim temps de la vida en una residència de Muro d’Alcoi (Comtat).

La història s’ha fet viral mesos després de la seua mort, durant el primer confinament, i després que l’organització Música per a Despertar, que fomenta l’aplicació de la música com a teràpia per a malalties que impliquen una degeneració cognitiva, va compartir el vídeo en què es veu a Marta reaccionar en escoltar El llac dels cignes mentre està a la residència de Muro.

Huit milions de reproduccions

En només uns dies, més de huit milions de persones han vist aquest emocionant vídeo en xarxes socials com TikTok, Instagram, YouTube, Facebook o Twitter. Fins i tot celebritats com l’actor Antonio Banderas han compartit l'emoció i el poder de la música.

En aquestes imatges es veu com l’anciana ballarina, en escoltar aquesta peça de Txaikovski a través dels cascos, mou suaument els braços, acompassant-los amb els moviments de la música. En acabar de sonar la peça, a pesar de l'Alzheimer, Marta admet que l’ha emocionada tornar-la a escoltar.

La ballarina, inclús relata a Pepe Olmedo, el director de Música per a Despertar, amb qui conversa a la residència de Muro, els moviments que calia fer amb les cames per a interpretar El llac dels cignes a l’escenari.

Aquesta associació busca "despertar" àrees del cervell a través de la música i l'amor, ja que entre les últimes a desaparéixer en els malalts d’Alzheimer estan precisament les encarregades de la memòria musical i la capacitat de sentir emocions.

"Promovem que usen la música de manera terapèutica, basada en la psicologia, en persones amb Alzheimer i altres demències", ha explicat Olmedo, que convida els familiars a tornar a acostar als seus parents les cançons que els van poder acompanyar durant la vida.

També et pot interessar

stats