Ximo Puig: "No hi ha ni cotillons, ni música, ni ball"
L'oci nocturn, "perplex" per les declaracions, alerta del perill de les celebracions de Cap d'Any privades i "sense cap control".
Seriós i especialment dur. El Cap d'Any preocupa especialment la Generalitat davant de l'evolució de la pandèmia. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat en roda de premsa amb un to poc habitual en ell el compliment estricte de les mesures. "No hi ha nit de Cap d'Any", ha deixat clar. "No hi ha ni cotillons, ni música, ni ball. En aquest moment estem en una situació excepcional i les mesures han de ser excepcionals. Tenim unes xifres molt dures", ha dit amb contundència. Puig ha demanat a la ciutadania que siga conscient de la situació i ha advertit que si la situació no millora es prendran més mesures.
El president ha anunciat un increment d'operatius de les forces de seguretat (Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Autonòmica) per a controlar les festes que hi ha anunciades i que incompleixen la normativa. També es potenciarà la coordinació entre els cossos per a controlar el que s'ha anomenat "vesprada vella". "Està prohibit el Cap d'Any i la vesprada vella en els termes en els quals s'ha plantejat tradicionalment. Sols hi pot haver activitat als restaurants i bars complint la normativa".
Els ajuntaments s'han compromés a actuar amb caràcter preventiu en el seu àmbit de competències. En cas d'incomplir la normativa es podrà tancar els locals; hi haurà "actuacions contundents" en les festes que es convoquen al marge. Puig ha detallat que s'actuarà contundentment contra les festes que es convoquen al marge de les normes. L'incompliment de les normes implicaria multes de fins a 60.000 euros i acumulatives de fins a 600.000 euros. I ha advertit que també es pot caure en una responsabilitat penal. "Està en joc la vida i la salut dels ciutadans i la recuperació econòmica i socials. És un Cap d'Any que no és un Cap d'Any i hem de viure’l i acceptar-lo així. Suplique als ciutadans que siguen prudents", ha demanat Puig.
"Perplexitat" en el sector
La intervenció del cap del Consell ha alçat les crítiques de l'Assemblea d'Oci Nocturn, que en un comunicat posterior ha afirmat sentir-se "perplexa" per les declaracions de Puig. L'entitat, formada per associacions sectorials, lamenta el que consideren un "to desproporcionat i alarmista" i assegura que el toc de queda a les dotze de la nit "dificulta extraordinàriament" la possibilitat d'organitzar qualsevol tipus de celebració en l'última nit de l'any.
Per a esquivar aquest inconvenient, alerten, mig milió de persones "s'ajuntaran en habitatges de lloguer i cases particulars" per a celebrar la nit de Cap d'Any sense cap mena de control. "La possibilitat de prendre's el raïm en un taxi o en la via pública de tornada a casa no és concebible per als ciutadans, que tenen en les dotze campanades una de les principals icones i símbols culturals als països desenvolupats del món occidental", argumenta l'associació. Així, retrau al govern valencià que no haja "aprofitat" l'oportunitat d'organitzar una celebració "de forma reglada i amb normes de seguretat" que hauria permés acollir el ritual de les campanades als locals d'oci.