Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Carrera per la vacuna: els russos diuen que la Sputnik V té una eficàcia del 92%

El director del centre Gamaleya afirma que els resultats provisionals donen pas a la vacunació massiva a Rússia.

Una infermera prepara la vacuna russa Sputnik V contra el coronavirus en una clínica a Tver, Rússia / Tatyana Makeyeva (Reuters)

La vacuna russa contra la Covid-19 Sptunik V ha provat ser eficaç en el 92% dels casos, segons els primers resultats de les proves publicades aquest dimecres per l'Institut d'Investigació Gamaleya i el Fons Rus d'Inversió Directa (RFPI). Aquests resultats preliminars són els segons que es publiquen d'un assaig en humans d'última etapa de la vacuna. L'anunci arriba dos dies després que l'empresa farmacèutica nord-americana Pfizer confirmara que la seua vacuna ha aconseguit un 90% d'eficàcia.

Actualment, 40.000 voluntaris estan participant en assajos clínics de fase 3, dels quals més de 20.000 s'han vacunat amb la primera dosi de la vacuna i més de 16.000 tant amb la primera com amb la segona dosi de la vacuna, 21 dies després. L'eficàcia de la vacuna Sputnik V ha aconseguit el 92% en un càlcul basat en vint casos confirmats de Covid-19, dividits entre les persones vacunades i les que van rebre el placebo.

"Les primeres anàlisis de dades provisionals de la vacuna contra el coronavirus durant la tercera fase dels assajos han demostrat una eficàcia del 92%", segons expliquen en un comunicat on destaquen que "en el curs de la investigació no s'han detectat efectes secundaris no esperats".

L'observació dels participants en l'estudi continuarà encara durant sis mesos, després de la qual cosa es publicaran els resultats definitius, segons ha recalcat el centre Gamaleya i el FIDR. A més, Rússia assegura que les dades conegudes hui seran publicades pels investigadors en una de les principals revistes mèdiques després d'una avaluació independent d'experts epidemiòlegs.

El director del centre Gamaleya, Alexander Gintsburg, ha afirmat que "la publicació dels resultats provisionals dels assajos clínics posteriors al registre demostren de manera convincent l'eficàcia de Sputnik V i dona pas a la vacunació massiva a Rússia contra la malaltia de Covid-19 en les pròximes setmanes".

Per la seua banda, el ministre de Sanitat de Rússia, Mijaíl Murashkin, ha destacat que els resultats de les proves clíniques de Sputnik V "mostren que es tracta d'un mitjà eficaç per a frenar la propagació del coronavirus, prevenir la malaltia, que és la millor via per a véncer a la pandèmia". Segons indiquen, es tracta d'una vacuna de doble dosi que genera una immunitat duradora que es preservarà fins a dos anys.

La fórmula russa per aconseguir la immunització

La vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Rússia va ser batejada 'Sputnik V' (V de vacuna), en homenatge al satèl·lit soviètic, encara que el seu nom tècnic és Gam-Covid-Vak. Sputnik V és la primera vacuna registrada contra la Covid-19 en el món i es basa en una plataforma de vectors adenovirals humans. La fórmula russa per aconseguir la immunització es basa a utilitzar un virus diferent, més feble i amb poca capacitat de replicar-se, en el qual s'insereixen parts del SARS-CoV-2 per a generar així una resposta immunitària contra el patogen.

El govern rus ha autoritzat la seua administració, després de menys de dos mesos de proves i sense haver completat els assajos clínics. A finals d'octubre, el director del Fons Rus d'Inversió Directa, Kirill Dmítriev, ja va anunciar que al desembre es produiran més de deu milions de dosis de Sputnik V i que al gener començaran els subministraments de manera intensiva. Dimitriev ha assenyalat que tenen capacitat per a produir uns 500 milions de dosis de la vacuna en un any.

També et pot interessar