La Comunitat Valenciana tarda quatre dies de mitjana per a diagnosticar casos sospitosos amb símptomes
Alba Guillén, una jove valenciana amb Covid-19, denuncia retards en la PCR i que ningú la va cridar per a rastrejar els contactes.
La detecció precoç de la Covid-19 és una ferramenta fonamental per a trencar les cadenes de transmissió. L'Institut de Salut Carlos III ha detectat un augment en el període de temps que cal esperar a la Comunitat Valenciana des que es dona l'avís d'un possible cas. De mitjana, ací es tarda quatre dies per a diagnosticar una persona des que comença a manifestar símptomes, un per damunt de la mitjana estatal. Amb Aragó i Melilla, són els tres territoris espanyols on més s'està retardant la identificació de positius. Tot i això, el temps d'espera varia en funció del centre de salut o centre hospitalari que ha de fer la prova.
Alba Guillén, una jove valenciana, està aïllada en una habitació de sa casa des que va demanar que li feren la prova PCR, en saber que havia estat en contacte amb un positiu. Explica a À Punt NTC que va telefonar al centre de salut un dijous i que li donaven cita per a un dimarts de la setmana següent. Abans que passaren els quatre dies, va notar símptomes i va acudir a urgències. Allà es va sotmetre a la prova, però encara van passar quatre dies més fins que li van telefonar per a comunicar-li que, efectivament, havia donat positiu en Covid-19.
La jove denuncia que no es va posar en contacte amb ella ningú per a localitzar els seus contactes i seguir la traçabilitat del virus, tot i que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més rastrejadors ha contractat, segons ha tornat a destacar aquest dimecres el president de la Generalitat, Ximo Puig. "El meu metge em va dir que l'únic rastrejador que anava a tindre era ell", es lamenta Alba.
El Sindicat Mèdic adverteix sobre el retard en els resultats de les PCR
El Sindicat Mèdic (CESM) ha advertit que "Espanya és el pitjor país d'Europa" en resultats de control de la pandèmia, i en concret la Comunitat Valenciana. El sindicat considera que d'aquest retard en absolut tenen culpa els serveis de microbiologia, que "estan patint una alta pressió laboral de forma mantinguda sense augment de recursos, per la imprevisió de la Conselleria de Sanitat per a donar solució a l'augment de proves". A més, alerten que hi haurà una "minva important de rastrejadors" quan els residents que van aprovar el MIR i van ser contractats com a rastrejadors s'incorporen al seu nou lloc de treball el mes de setembre i deixen d'exercir aquestes funcions.
Dificultats en el mercat per a proveir-se dels reactius
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha reconegut la demora i l'ha circumscrita a "tensions" i "dificultats" en el mercat per a la compra dels reactius amb què es fan les proves. Barceló ha informat que els representants del departament van reunir-se aquest dimarts amb els laboratoris per a abordar la qüestió.