Confinament “parcial” als Països Baixos, sense hoteleria ni alcohol i drogues als ‘coffee shops’
La República Txeca és el país de la UE amb més incidència de coronavirus, seguida de Bèlgica, els Països Baixos, Espanya i França.
La segona onada de Covid-19 continua colpejant dur a Europa, on països com Itàlia han registrat en les últimes 24 hores el major nombre de contagis des de finals de març, mentre que Espanya s'acosta al milió de casos des del començament oficial de la pandèmia i França es prepara per a noves restriccions. La República Txeca és el país de la UE amb més incidència, amb 521,5 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, seguida de Bèlgica (423), els Països Baixos (387), Espanya (299,8) i França (299,7), segons l'últim butlletí del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, l’ECDC, segons les sigles en anglés.
La propagació del coronavirus continua sense parar als Països Baixos, que ha registrat l'última setmana 43.904 nous positius, un 60% més que el període anterior, i 7.400 positius en les últimes 24 hores, un altre rècord. Amb aquesta realitat, els Països Baixos ha declarat un “confinament parcial” d'un mes, la qual cosa suposa el tancament de bars, restaurants, terrasses i coffee shops i la prohibició de venda d'alcohol i droga en aquests establiments durant les nits a partir d'aquest dimecres.
Es limita a 30 persones l'aforament en els teatres, cinemes i centres de congressos, i els grups es limiten a quatre individus a l'aire lliure, i a tres dins d'una casa, que serà el nombre màxim de convidats que es podran rebre en una llar “per dia”. A més, la venda d'alcohol i drogues a les botigues estarà prohibida a partir de les 20:00 hores i fins a les 07:00 hores de l'endemà, i queda també prohibit consumir-ne en l'espai públic en el mateix horari. “Anem cap a un confinament parcial. Això dol, però és l'única via”, ha anunciat el primer ministre neerlandés, Mark Rutte.
A Bèlgica se li complica el coronavirus
Limítrof amb els Països Baixos està Bèlgica on es multipliquen els senyals d'alarma i es registra ja una incidència acumulada mitjana de 423 contagis per 100.000 habitants, i 801 a Brussel·les. La situació epidemiològica és especialment aguda a la regió sud de Valònia, on les províncies del Brabant Való i Luxemburg han començat a aplicar aquesta passada nit un toc de queda d'1 a 6 del matí, i a Brussel·les, on la taxa de positius és del 18,6% enfront de l’11,1% de mitjana en el conjunt del país.
La República Txeca encapçala el rànquing europeu d'infeccions
La República Txeca ha passat a encapçalar a la tardor el rànquing d'infeccions, un fet que els experts atribueixen a la imprevisió i el populisme dels polítics. Als responsables els preocupa que el sistema hospitalari puga col·lapsar-se en les pròximes setmanes, ja que dels prop de 60.000 positius actuals, més de 2.100 estan hospitalitzats, una xifra que s'ha doblat en el que va de mes.
78 dels 101 departaments de França, en situació de vulnerabilitat
Dels 101 departaments de França, 78 estan ja en una situació de vulnerabilitat elevada per la ràpida circulació del coronavirus, quatre més que la vespra. L'empitjorament de la situació sanitària ha fet que Montpeller i Tolosa passen a estar incloses en les zones d'alerta màxima, una categoria que implica noves restriccions, com el tancament total dels bars. Se sumen a altres huit ciutats que ja estan sotmeses a controls més estrictes, com París, Marsella o Lió. El president francés, Emmanuel Macron, intervindrà en televisió a les 20:00 h locals per a anunciar noves mesures restrictives.
L'oposició al Regne Unit exigeix a Johnson un confinament curt
El líder de l'oposició laborista al Regne Unit, Keir Starmer, ha exigit al primer ministre, el conservador Boris Johnson, que impose un confinament a Anglaterra durant dues o tres setmanes per a frenar l'increment de contagis i morts per Covid-19. Ho ha fet després que la premsa haja desvelat que els assessors científics del govern britànic van qüestionar l'estratègia del primer ministre, Boris Johnson, contra la pandèmia i van recomanar el mes passat un confinament “curt” nacional per a frenar el virus. Boris Johnson ha anunciat aquesta setmana que tancarà els pubs i altres establiments en les zones amb la incidència del virus més alta, una mesura que s'aplica des d'aquest dimecres a l'àrea metropolitana de Liverpool (nord d'Anglaterra).
Repunten els contagis a Itàlia
Itàlia ha registrat 5.901 casos de coronavirus en les últimes 24 hores, la xifra més alta des de finals de març, i els morts van ascendir a 41. El govern italià ha aprovat un nou decret amb restriccions per a contindre els contagis, com el tancament abans de mitjanit d'establiments públics com ara bars i restaurants, i a les 21:00 h en cas que no tinguen servei de taula, amb l'objectiu d'evitar aglomeracions de persones que beuen dempeus als carrers. El primer ministre italià, Giusseppe Conte, ha demanat al país respectar aquestes normes per a frenar l'avanç de la pandèmia. “El nostre objectiu és molt clar: evitar un confinament generalitzat al país”.
A Alemanya seguiran les restriccions inclús quan hi haja vacuna
La xifra de nous contagis diaris ha superat els 4.000 casos a Alemanya, enmig d'un fort debat per la prohibició d'alguns poders regionals de pernoctar en el seu territori els viatgers de zones de risc del país. L'Institut Robert Koch, competent en la matèria a Alemanya, ha advertit que fins i tot quan hi haja una vacuna disponible hauran de mantindre's restriccions en la vida pública, tant en el comportament individual com col·lectiu.
Rússia té un nou rècord de contagis
Rússia ha registrat un nou rècord de contagis diaris amb 13.868 casos en les últimes 24 hores, en les quals es van produir 244 defuncions. Tot i el gran augment del nombre de casos en les últimes setmanes, el govern rus es resisteix a adoptar mesures estrictes d’àmbit nacional com la de confinar la població o paralitzar determinades activitats econòmiques.