La República Txeca tanca bars, restaurants i col·legis fins al novembre

Brussel·les supera Madrid en nous contagis i dues províncies belgues decreten toc de queda nocturn.

Un home està assegut en un banc en la Plaça Wenceslao, amb el Museu Nacional tancat al fons, a Praga, la República Txeca
Un home està assegut en un banc en la Plaça Wenceslao, amb el Museu Nacional tancat al fons, a Praga, la República Txeca / Martin Divisex (Efe)

Els rebrots ha disparat les xifres de contagis a Europa, que ja suma més de 7 milions d’infeccions, un fet que genera preocupació en les autoritats sanitàries que comencen a prendre mesures més restrictives. Destaca la República Txeca, on el govern ha decretat el tancament immediat de tots els col·legis, bars i restaurants fins al 3 de novembre per a reduir el nivell de contagis de coronavirus. La República Txeca, amb 10,7 milions d’habitants i que en la primera onada va ser un dels països més reeixits en la contenció de la pandèmia, és ara el més afectat amb 493,1 contagis per 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, per davant de Bèlgica (402,5), els Països Baixos (364,2), Espanya (308,1), França (293,1), segons l’últim butlletí del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

Encara que fins ara es feia en els col·legis de la República Txeca un sistema que combinava ensenyament presencial i a distància, ara s’ha decidit clausurar tot el sector d’educació fins al novembre. A més, es tanquen bars i restaurants, encara que aquests últims podran servir menjar a través d’una finestreta a l’exterior, però no així els bars. Es prohibeix consumir alcohol al carrer i el nombre de persones en un grup a l’aire lliure no pot superar el de sis. L’objectiu és reduir la taxa de reproducció (nombre de persones que infecta cada contagiat) fins al 0,8, respecte a la dada actual que es troba entorn de l’1,3.

Dues províncies belgues decreten toc de queda nocturn

Brussel·les ha superat Madrid en nous casos de coronavirus en relació amb la població, mentre els contagis continuen escalant a Bèlgica, que és ja el segon país amb pitjors dades de la Unió Europea i on la possibilitat d’un nou confinament es fa cada vegada més pròxima. La capital de Bèlgica ha arribat a 759 casos per cada 100.000 habitants de mitjana en els últims 14 dies, mentre que la comunitat autònoma de Madrid reporta una incidència de la malaltia de 541 casos per 100.000 habitants en 14 dies, segons les dades regionals de divendres passat. La mitjana de contagis a Bèlgica se situa ja en 4.145 infeccions diàries i la progressió és tan “alarmant” que el portaveu del comité interfederal belga sobre el coronavirus, Yves Van Laethem, ha dit que podria arribar als 10.000 contagis diaris aquest cap de setmana

Les províncies de Brabant Való i Luxemburg, totes dues de la regió belga meridional de Valònia, han decretat un toc de queda nocturn, entre la una i les sis de la matinada. La mesura que començarà a aplicar-se aquesta nit tindrà una duració inicial de quinze dies. En totes dues províncies estarà prohibit trobar-se en la via pública durant en aquesta franja horària excepte per a desplaçaments mèdics urgents, casos de força major o anar o tornar del lloc de treball.

França duplica la xifra de morts per coronavirus en un dia

França ha registrat 96 morts per coronavirus en les últimes 24 hores, enfront dels 46 del dia anterior, que eleven la xifra de defuncions des de l’inici de l’epidèmia fins als 32.825 i el nombre de contagis fins als 743.479. Dels 101 departaments de França, 74 es troben ja en una situació de vulnerabilitat elevada per la ràpida circulació del coronavirus. L’empitjorament de la situació sanitària ha fet que a partir d’aquest dimarts Montpeller i Tolosa passen a estar incloses en les zones d’alerta màxima, una categoria que implica noves restriccions, com el tancament total dels bars.

Se sumen a altres huit ciutats que ja estan sotmeses a majors controls, com París, Marsella o Lió. El setmanari Le Point va destacar en la seua pàgina web que les autoritats estudien la possibilitat d’implantar tocs de queda nocturns a París i la regió parisenca, una mesura que ajudaria a limitar les reunions familiars o entre amics en cases, ja que jurídicament no és possible regular l’espai privat.

Anglaterra tancarà bars però mantindrà els col·legis oberts

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat que tancarà els bars i altres negocis en les zones d’Anglaterra amb major incidència de la pandèmia de coronavirus, però mantindrà obertes les escoles i universitats. El full de ruta de l’executiu britànic no s’aplicarà directament a Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, amb competències pròpies per a gestionar la pandèmia, encara que Johnson va subratllar que continua en contacte pròxim amb els governs autònoms per a coordinar les mesures en el conjunt del Regne Unit.

El govern ha establit una escala de tres nivells d’alerta per a harmonitzar i simplificar les restriccions contra el virus. L’àrea metropolitana de Liverpool (nord d’Anglaterra), on viuen prop de 1,5 milions de persones, serà la primera a situar-se en el màxim grau de risc. A partir d’aquest dimecres, tancaran les portes els pubs, bars, gimnasos, cases d’apostes i casinos de la zona, on els casos de Covid-19 superen ja els 600 per cada 100.000 habitants.

El govern britànic ampliarà la cobertura del seu pla de retenció d’ocupació per a les empreses que es vegen obligades a tancar per aquestes mesures i pagarà dos terços del salari dels treballadors que no puguen continuar desenvolupant la seua tasca. També incrementarà les ajudes directes disponibles per a aquestes firmes, des de 1.500 lliures cada tres setmanes (1.660 euros) fins a 3.000 lliures al mes (3.320 euros).

Els Països Baixos preparen mesures més estrictes

El govern holandés negocia a contrarellotge amb les autoritats locals mesures més estrictes per a frenar els contagis, després d’un cap de setmana en el qual els positius diaris es van acostar als 7.000 casos, fet que situa els Països Baixos com a tercer pitjor país d’Europa en contagis acumulats. La Federació de Metges Especialistes (FMS) ha instat l’executiu a prendre mesures més estrictes i “actuar ràpid” perquè “sembla que aquesta ona de Covid-19 ha assumit la forma d’un tsunami” per als hospitals locals.

El ministre de Sanitat, Hugo de Jonge, ha reconegut que han de “preparar-se per a mesures addicionals”, que seran anunciades aquest dimarts. Entre les mesures que es plantegen, està la restricció dels esports en grup entre els majors de 18 anys (s’exclou l’esport professional), al costat d’un ampli límit d’aforament en espais interiors públics, com a botigues i teatres, on el màxim seria de 30 persones

Croàcia imposa l’ús de mascaretes en tots els espais públics tancats

L’ús de mascaretes és obligatori ja en tots els espais públics tancats de Croàcia, inclosos els llocs de treballs on no es puga mantindre la distància, com a mesura per l’augment de casos al país. A més, el govern ha anunciat que totes les reunions socials a les quals assistisquen més de 50 persones han de ser prèviament autoritzades per Protecció Civil.

El virus ja suma 37,8 milions d’afectats a nivell mundial

El mapa de la Universitat Johns Hopkins continua actualitzant el registre de casos i el virus que ja suma 37,8 milions d’afectats a nivell mundial i 1,08 milions de morts. els Estats Units es resisteix a eixir del primer lloc com a país més afectat amb 7,8 milions d’infectats i 215.086 morts, seguit de l’Índia (7,1 milions i 109.856 decessos) i el Brasil en tercer lloc amb 5,1 milions de contagis i 150.689 morts.

També et pot interessar

stats