El coronavirus a la Comunitat Valenciana: 2.167 positius i 115 morts
En les últimes 24 hores, 21 persones han perdut la vida i n’hi ha hagut 266 casos nous.
L’últim balanç de persones afectades pel coronavirus a la Comunitat Valenciana deixa 266 nous contagis: 25 a la província d’Alacant, 223 a la de València i 18 a la de Castelló. A més, en les últimes 24 hores hi ha hagut 21 víctimes mortals més. Des que va començar la pandèmia han perdut la vida 115 persones diagnosticades amb el virus: 8 a Castelló, 46 a València i 61 a Alacant.
D’aquesta manera, la xifra total de positius ascendeix a 2.167: 229 a les comarques de Castelló, 629 a les d’Alacant i 1.307 a les de València. A més, hi ha dos casos importats de residents de fora de la Comunitat Valenciana.
Creixement sostingut, però increment de les hospitalitzacions
La situació al territori no és tan complicada com la del conjunt estatal, on els casos d’afectats s’han incrementat en 24 hores en vora un 20% i les morts, en un 24%. A la Comunitat Valenciana s’experimenta un creixement sostingut de nous casos i víctimes mortals. Des de divendres, per quart dia consecutiu, l’increment diari de morts supera els 20 casos. Això vol dir que el total de defuncions, que ara és de 115, s’està duplicant cada tres dies. En cinc setmanes, el Covid-19 ha causat més morts que tots els accidents de trànsit que es van registrar l’any passat a les carreteres valencianes.
La dada més cridanera a la Comunitat Valenciana es troba en les hospitalitzacions, que han augmentat un 30%. Segons ha explicat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, a hores d’ara hi ha 907 persones ingressades: 94 a la província de Castelló (20 a l’UCI), 290 a la d’Alacant (47 a l’UCI) i 533 a València (94 a l’UCI). A més, 37 persones han rebut l’alta: una a Castelló, 12 a Alacant i 24 a València. Tot i l’increment de les hospitalitzacions, en les últimes 24 hores només s’ha donat una alta.
Així mateix, 414 professionals sanitaris han donat positiu en Covid-19 (són la cinquena part de totes les persones infectades al territori), i 7.810 proves han donat negatiu. El telèfon habilitat per la Conselleria de Sanitat Universal ha rebut fins ara 40.000 telefonades i el web de consulta per a fer l’autotest ha rebut més de dos milions de visites.
Acomiadar-se dels familiars
Així mateix, Barceló ha anunciat que estan estudiant “un mecanisme que permeta a les persones acomiadar-se dels seus familiars malalts en els últims moments preservant la seua intimitat i en un entorn de seguretat”.
Respecte al material sanitari, Ana Barceló ha reconegut “tensions en la disponibilitat de material”, encara que ha afirmat que “amb les últimes compres i els enviaments que s’han realitzat des del Ministeri de Sanitat els departaments sanitaris estan cobrint aquestes necessitats tant en els centres sanitaris com en residències, siguen públiques o privades”.
La consellera ha explicat que s’ha posat a disposició de les empreses que estan produint mascaretes, protectors de plàstic i respiradors les especificiacions tècniques que han de tindre per a ser aptes per a ús sanitari. Les empreses també es poden adreçar al Ministeri de Sanitat per a confirmar que els productes i materials estan homologats.
Hospitals de campanya
D'altra banda, Barceló ha explicat que en la construcció dels hospitals de campanya previstos a València, Castelló i Alacant s’estan preparant el sòl i les parcel·les. Una vegada completada aquesta fase, es podran establir terminis de disponibilitats de les infraestructures. També ha informat que les obres a l’antic hospital de La Fe “avancen a bon ritme i podrem disposar dels llits previstos en el termini establit”.
A més, ha informat que de moment no s’han mobilitzat encara hotels perquè no ha sigut necessari, però està previst fer-ho en casos de pacients amb quadre clínic lleu per a alliberar espai als centres hospitalaris. També ha explicat que, fins ara, cap comunitat ha usat el mecanisme que ha disposat el govern espanyol per tal de traslladar pacients entre comunitats autònomes.