Les exigències del nord per a retallar els fons de reconstrucció allarguen la negociació
La cimera europea acaba la tercera jornada sense acord i les converses es reprenen aquest dilluns, amb Espanya atrinxerada amb els aliats.
La tercera jornada de la cimera dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea per a repartir els fons europeus de reconstrucció post-Covid i fixar el marc financer pluriennal per als pròxims set anys ha acabat novament sense acord aquesta matinada. Els socis comunitaris s'han quedat a 10.000 milions d'euros dels 400.000 en subvencions directes que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francés, Emmanuel Macron, s'han marcat com una línia roja. Els Vint-i-set s'han tornat a citar aquesta vesprada en una nova reunió, la quarta d'aquesta cimera, per a continuar les negociacions i intentar tancar un pacte.
Després de tres dies d'intenses negociacions, l'acord continua bloquejat per l'oposició dels països coneguts com a frugals. Països Baixos i tres estats més (Àustria, Dinamarca i Suècia) exigeixen rebaixar les subvencions directes a fons perdut fins als 350.000 milions, una proposta que rebutgen la resta de socis comunitaris. El que defensa aquest grup de països, als quals s'ha sumat Finlàndia, és retallar el fons de reconstrucció fins als 700.000 milions d'euros, 350.000 dels quals serien en subvencions i els altres 350.000 en crèdits que s'haurien de tornar. Això significaria retallar en 150.000 milions les subvencions respecte de la proposta inicial de la Comissió Europea, que va plantejar 500.000 milions en subvencions i 250.000 en préstecs.
A pesar d'aquest bloqueig, els Vint-i-set no renuncien a aconseguir un pacte i reprenen la sessió aquest dilluns a les 14:00 hores, després de vint hores de tenses converses aquest diumenge. La cimera entra, així, en el quart dia i va camí de convertir-se en una de les més llargues i crucials de la història comunitària.
Espanya s'atrinxera amb els aliats
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha atrinxerat amb els aliats en la cimera de la UE, i també té el suport de Merkel i Macron, que s'oposen a les exigències dels països del nord perquè hi haja més retallades a les ajudes directes del fons de recuperació europeu després del coronavirus.
L'Estat espanyol està en línia amb la Comissió Europea i el Consell Europeu, les altres tres grans economies de la UE –Alemanya, França i Itàlia– i la major part dels països, a excepció dels frugals i Finlàndia. Es neguen al fet que la part de les ajudes directes del fons post-Covid siga inferior als 400.000 milions d'euros. Després de l'última proposta d'aquests països, fonts de la delegació espanyola subratllaven que Pedro Sánchez continua defensant una proposta "ambiciosa" i advertien que encara podria "canviar l'escenari" de les negociacions.