Les farmacèutiques estimen que la vacuna contra la Covid-19 tardarà entre 12 i 18 mesos
L'OMS centralitza les compres de material de protecció a la Xina per distribuir-lo als països necessitats.
Els directius d’algunes de les principals companyies farmacèutiques han refredat l’expectativa d’aconseguir a curt termini una vacuna contra el Covid-19, després que els Estats Units han informat del primer assaig clínic, a penes 60 dies després que la Xina ha compartit la seqüència genètica del nou coronavirus.
"La nostra estimació és que passaran entre dotze i díhuit mesos com a mínim fins que una vacuna estiga disponible en el mercat", ha afirmat el vicepresident executiu de la farmacèutica Sanofi Pasteur, David Loew, en una conferència de premsa virtual organitzada des de Ginebra. El vicepresident i científic en cap de la farmacèutica Johnson & Johnson, Paul Stoffels, fa una estimació pareguda. Tanmateix considera que en aquest cas comptaran amb l’avantatge del terreny avançat per les investigacions recents per a trobar una vacuna contra l'ebola i el zika.
A l’espera d’un injectable efectiu contra el nou coronavirus, l’Organització Mundial de la Salut centra els esforços a coordinar a contrarellotge l’assaig internacional per a identificar els tractaments mèdics i farmacològics més efectius arreu del món, entre els que els diversos països han practicat en la lluita contra el Covid-19.
L'OMS encarrega material de protecció a la Xina
Així mateix, l’OMS ha iniciat els contactes amb una llista de proveïdors de material de protecció sanitari de la Xina, per a centralitzar les compres i la distribució des de l’organització als països, segons les necessitats.
"Hem identificat els productors que tenen una capacitat elevada, estem finalitzant les especificacions i coordinant els enviaments, de manera que podem tornar a omplir el nostre magatzem de material de protecció per a enviar-lo a qui més el necessite", ha explicat el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una teleconferencia amb representant dels 194 membres de l’organizació.
Adhanom ha recordat, però, que l'OMS encara no té mitjans financers per a crear una reserva global de seguretat de subministraments i medicines per als països més vulnerables.