Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

La Generalitat es reuneix aquesta setmana amb els sectors de la restauració i l'esport per a planificar la desescalada

Responsables de Sanitat, Educació i Turisme seuran a la taula amb agents dels diferents sectors aquest dimarts.

Usuari a un gimnàs / À Punt NTC
22 de febrer 2021 - 06:30

Comença una setmana de reunions per a preparar la desescalada "amb cautela i mesura", anunciada pel Consell.

Aquest dimarts està previst que es reunisca per primera vegada la taula de l’esport, on la Generalitat i els agents esportius debatran sobre les mesures que han de marcar la reobertura del sector. El mateix dia, representants de la restauració i l'oci nocturn tindran la segona trobada amb representants del govern valencià, després de seure junts a la taula per primera vegada el passat 16 de febrer.

Tota la pràctica esportiva no d'elit està parada des del 21 de gener, cosa que afecta el 47% dels valencians que fan esport regularment. Els professionals de l'esport argumenten que la seua activitat no es pot comparar amb l'oci i que en moltes ocasions l'activitat física té prescripció mèdica. Precisament, la setmana passada el Congrés va aprovar una proposició no de llei relativa a la necessitat de declarar que l'esport siga una activitat essencial.

Cal recordar també que el pla de salut de la Generalitat inclou la prescripció de l'activitat física per a potenciar la salut pública però, ara per ara, les instal·lacions esportives estan tancades com a conseqüència de la pandèmia. De fet, des de l'inici de la crisi, el sector ha hagut de tancar les portes en dues ocasions.

José Luis Herreros, president del Col·legi Professional de Llicenciats en Educació Física i Miguel Ángel Nogueras, president de l'Associació de Gestors Esportius Professionals de la Comunitat Valenciana parlen no només de l'afonament econòmic, sinó també de l'afonament social i el de la salut. "Volem seguretat i salut. Pensem que els espais esportius són absolutament segurs i que la pràctica esportiva és molt necessària", han assegurat a À Punt.

Dimarts de vesprada, reunió amb representants de la restauració i l’oci nocturn

Dimarts de vesprada, responsables de la Conselleria de Sanitat i de l'Agència Valenciana de Turisme tornaran a seure amb representants de la restauració i l'oci nocturn per abordar les mesures que han d'acompanyar la desescalada del sector. Serà la segona reunió que tenen, després d'una primera trobada el passat 16 de febrer, en la qual els restauradors van planejar obrir les terrasses i els interiors dels locals amb el 50 % de l’aforament.

El sector arriba a la reunió amb una petició molt clara: volen obrir les terrasses dels locals el mateix 1 de març. Així ho va manifestar el president de la Federació d'Oci, Turisme i Joc de la Comunitat Valenciana (Fotur), Víctor Pérez, en una entrevista a Les notícies del matí.

El TSJCV desestima el recurs d’Ashocas per a reobrir bars i restaurants

D’altra banda, el TSJCV s’ha desmarcat del seu homòleg al País Basc i ha desestimat la mesura cautelar de l'Associació Hoteleria de Castelló (Ashocas) que demanava reobrir bars i restaurants, tancats des del passat 19 de gener. El tribunal considera que el tancament de la restauració és una mesura “efectiva en un escenari d'àmplia transmissió comunitària” del coronavirus.

Però, què en diu el món científic?

En les reunions d'aquesta setmana també estaran damunt de la taula les últimes paraules dels científics i científiques, que alerten que al mes de març la variant britànica del coronavirus serà la predominant. Una variant que es caracteritza per tindre una mutació que fa que s’adherisca millor al receptor cel·lular i, per tant, siga molt més contagiosa.

Tot i que els indicadors epidemiològics actuals són favorables i es consolida la tendència a la baixa dels contagis i la pressió hospitalària, el catedràtic d'Immunologia de la Universitat de Valladolid, Alfredo Corell, ha declarat a À Punt que la desescalada hauria de ser “suau” per a evitar que els contagis causats per la variant britànica es descontrolen i provoquen un repunt de positius en la Setmana Santa o a l’estiu.

Per al personal investigador caldria esperar a veure els efectes de les últimes restriccions abans de relaxar les mesures.

També et pot interessar