Directes
Ara en la televisió
SOM COOP

Huit preguntes i respostes sobre la campanya de vacunació

Puc negar-me a vacunar-me? Puc demanar la vacuna? L'investigador Salvador Peiró respon als dubtes més freqüents.

Personal sanitari punxa la vacuna de Pfizer abans de ser inoculada / Radovan Stoklasa (Reuters)

La vacuna de Pfizer i BioNTech contra la Covid-19, la primera autoritzada per l'Agència Europea del Medicament, ja es troba en territori espanyol. Aquest diumenge començaran a inocular-se les primeres dosis a tot Espanya, però encara són molts els dubtes que hi ha sobre la immunització. L’investigador de salut pública de Fisabio, Salvador Peiró, respon a les preguntes més freqüents sobre la nova vacuna.

Puc negar-me a vacunar-me?

Sí, la vacuna és voluntària. Tanmateix, l’estratègia de vacunació preveu la creació d’un registre específic de vacunació que recollirà, entre altres coses, la identificació de la persona vacunada, però també la que refuse fer-ho. Segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, és important registrar els casos que rebutgen immunitzar-se per a determinar “les possibles raons de reticència” en els diferents grups de població. A més, Illa ha explicat que “hem de poder comprovar, a mesura que vaja evolucionant el procés de vacunació, que no hi ha ningú, siga ciutadà espanyol o resident en el nostre país, a qui no se li haja oferit la possibilitat de vacunar-se”.

Puc demanar la vacuna?

No, la gent serà citada segons els 18 grups de risc que ha establit el Ministeri de Sanitat. En aquesta primera etapa, es vacunaran els majors en residències i centres de persones dependents, així com el personal sanitari i sociosanitari que hi treballa.

Puc infectar-me encara que estiga vacunada?

Sí, les persones immunitzades poden infectar-se i contagiar la malaltia, però no la pateixen o la pateixen amb símptomes molt lleus.

Quant durarà l’efecte de la vacuna?

Encara no està clar, però com a mínim, durarà entre 4 o 5 mesos amb seguretat. És probablement, no obstant això, que el seu efecte s'allargue al voltant de tres anys, que és el període habitual de les vacunes provades contra altres tipus de coronavirus.

He de fer-me una PCR encara que m’haja vacunat?

És possible que en alguns casos siga necessària, de la mateixa manera que les persones que ja han patit la malaltia s’han de repetir les proves després d'un temps. Però a mesura que avance la vacunació serà cada vegada més inusual la necessitat de fer PCR a la gent vacunada.

Puc deixar d’utilitzar les mesures de protecció?

No, fins que no estiga immunitzat el 80% de la població, ja que la transmisió del virus continua. Així, l’ús de la mascareta, mantindre la distància social i llavar-se les mans amb freqüència continuaran sent essencials per a evitar contagis.

Té efectes secundaris?

Si, la vacuna de Pfizer pot produir uns efectes secundaris molt similars als d’altres vacunes, com ara febre, fatiga, mal de cap, refredat i dolor muscular. Segons ha explicat l’investigador de Fisabio a À Punt les reaccions anafilàctiques es donen en 1 de cada 150.000 casos, una dada que revela més freqüència que en altres vacunes. Tanmateix, la reacció es pot controlar fàcilment amb la medicació adequada, disponible en tots els llocs de vacunació.

Si he passat la Covid m’he de vacunar també?

Sí, quan les persones siguen citades dins del grup que els pertoque també s'han de vacunar. Les úniques persones que no han rebre la injecció són les embarassades, els menors de 16 anys i immunodeprimits, perquè són perfils que han estat exclosos dels assajos clínics.

També et pot interessar