Les vacunes de BioNTech i Pfizer arriben Guadalajara, des d'on es distribuiran a la resta del país
Diumenge arranca el procés de vacunació a la Comunitat Valencinana a set residències de gent gran.
Compte enrere per a les primeres vacunes contra la Covid-19 a la Comunitat Valenciana. Les primeres dosis de la vacuna de BioNTech i Pfizer es troben des de les 7.30 d'aquest dissabte a un centre logístic de Pfizer a Guadalajara (Castella-la Manxa), després de passar la nit en el quarter de la Guàrdia Civil de Lerma (Burgos). Des d'allí, les vacunes es distribuiran a la resta del país i diumenge, a primera hora, estaran disponibles per a arrancar el procés de vacunació a la Comunitat Valenciana.
Així, deu mesos després que es detectara el primer positiu començarà finalment un procés d’immunització que s'inicia en set residències del nostre territori, on es vacunaran unes 800 persones entre residents i personal sanitari.
Els centres -ubicats a Borriana, Almassora, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d’Alacant, Rafelbunyol, Torrent i Benissanó- han sigut escollits per la Conselleria de Sanitat per a començar el procés que, a més, s’allargarà fins al març de 2021 i espera cobrir les, aproximadament, dos milions i mig de persones que componen el primer grup de vacunació.
Durant els pròxims tres mesos (a comptar des de la setmana vinent), Espanya rebrà 4.591.235 dosis de la vacuna de BioNTech i Pfizer, que permetran immunitzar 2.295.638 persones, segons va confirmar el Ministeri de Sanitat fa uns dies. Les entregues de la vacuna es faran en lliuraments setmanals d’aproximadament 350.000 dosis que es distribuiran a les comunitats autònomes. Un procés molt complex que no té antecedents, però per al qual, va assegurar Illa també fa uns dies, “el sistema sanitari espanyol està preparat".
Procés de vacunació: metodologia i grups socials
Les residències que començaran a vacunar els seus interns i treballadors hauran de tindre dos infermers i un metge. La Conselleria de Sanitat aportarà el personal que falte més un coordinador que supervisarà el procés. Això sí, de moment no es contempla un increment del personal sanitari. La vacuna, cal recordar, consisteix en dues injeccions en el braç amb una separació de 21 dies.
La primera etapa contempla la vacunació de sanitaris i sociosanitaris, residents en centres de majors i persones amb gran discapacitat.
A partir d’abril de 2021 serà el torn de la resta de grups socials que es van prioritzar des del Ministeri de Sanitat, i que estan formats per persones majors de 64 anys, persones en situació de risc, població vulnerable o personal docent, entre altres. De moment, va comentar Salvador Illa en una entrevista aquest dijous, no està decidit si hi haurà o no una cartilla de vacunació.
Tipus de vacunes
La vacuna de BioNTech i Pfizer és la primera que ha sigut aprovada a Europa, però s’espera que el gener també rebrà el vistiplau la vacuna de la companyia Moderna. Tal com ha fet la de BioNTech i Pfizer, la vacuna haurà de rebre l’aprovació de l’Agència Europea del Medicament i, posteriorment, l’autorització de la Unió Europea. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, es mostrava fa uns dies optimista i suggeria que les dosis de Pfizer podrien completar-se amb les de Moderna l’any vinent.
En aquesta informació pots conéixer els diferents tipus de vacunes que hi ha, així com altres dubtes habituals sobre la vacuna.