Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Els municipis multipliquen les restriccions a les portes de Cap d'Any

De nord a sud del territori, els consistoris criden a la responsabilitat ciutadana per a frenar l'avanç del virus.

La façana de l'Ajuntament de Sogorb, il·luminada per Nadal / Ajuntament de Sogorb

La Comunitat Valenciana enfila l'última nit de l'any amb un escenari epidemiològic poc optimista, després del repunt registrat en les últimes setmanes per tots els indicadors de la pandèmia de Covid-19. Els contagis, les morts i la pressió assistencial estan a l'alça al territori i han revertit l'aplanament de la corba que havia començat a mitjan novembre. La Generalitat no endurirà les restriccions de cara a les celebracions de la nit de Cap d'Any, però sí que vetlarà perquè es complisquen les que hi ha vigents. El president Ximo Puig ha anunciat un gran desplegament policial des d'aquesta vesprada per a controlar que es respecten en tot moment les limitacions de mobilitat nocturna, els aforaments i les reunions socials. A més, molts municipis de la geografia valenciana han decidit prendre més mesures davant l'avanç de la pandèmia i augmentar els controls.

A les comarques del nord, els consistoris multipliquen els missatges de prudència en un intent de frenar l'expansió del virus. Les pitjors dades es concentren en poblacions del Baix Maestrat i l'Alt Palància. La capital, Sogorb, ha multiplicat per quatre els casos actius l'última setmana en passar de 21 a 76 persones contagiades, i la incidència acumulada sobrepassa els 800 positius per cada 100.000 habitants. L'Ajuntament manté tancades totes les instal·lacions municipals i, des d'aquest dimecres, també les zones de jocs infantils dels parcs. El regidor de Sanitat, Vicente Hervás, ha reconegut a À Punt que la situació de la pandèmia al municipi és “preocupant” i ha demanat responsabilitat al veïnat perquè respecte les restriccions.

Sense abandonar l'Alt Palància, a Soneja continuaran tancades les instal·lacions municipals i el consistori estudia com arribaran els Reis d'Orient el 5 de gener. Deixa clar que “no podrà ser com en anys anteriors”. L'Ajuntament de Gaibiel, per la seua banda, fa una crida a l'autoconfinament del veïnat i demana als possibles visitants que no s'acosten al municipi si no és estrictament necessari.

Més al centre del territori, la Costera és la comarca que presenta la pitjor situació epidemiològica. L'àrea sanitària de Xàtiva-Ontinyent té, de fet, la incidència més elevada de tota la Comunitat Valenciana les últimes dues setmanes: 657 contagis per cada 100.000 habitants. La capital ha prorrogat quinze dies més el tancament de les instal·lacions municipals, la suspensió de totes les activitats culturals i esportives i les restriccions del consum de begudes alcohòliques al carrer. Fins i tot ha clausurat dos bars de copes i dues terrasses per incomplir les mesures preventives davant la Covid-19. L'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha fet en Les notícies del matí una crida a la responsabilitat de cara a la nit de Cap d'Any: “Som persones adultes i hem de prendre consciència de la necessitat que el comportament individual seguisca les normes pautades”, ha assenyalat.

L'Ajuntament de Xest (Foia de Bunyol) ha demanat a la Generalitat noves restriccions i que valore tancar perimetralment el municipi, després que el centre de salut local haja constatat que la incidència acumulada dels últims catorze dies frega els 2.000 casos. D'altra banda, a Paterna (Horta Nord) la Policia Local ha posat en marxa un operatiu especial per a la nit de Cap d'Any i augmentarà la vigilància amb drons. A Llíria les terrasses tancaran a partir de les huit de la vesprada des d'aquest dimecres, una mesura que el consistori mantindrà vigent almenys fins al 15 de gener.

A les comarques del sud també hi ha municipis que amplien les restriccions. És el cas de la Vila Joiosa, a la Marina Baixa, on s'han suspés tots els actes socials i festius de gestió municipal. A més, l'Ajuntament ha decretat el tancament de les instal·lacions esportives. A Orxeta, a la mateixa comarca, també han clausurat el gimnàs municipal. I a Castalla, a l'Alcoià, l'equip de govern local ha clausurat totes les instal·lacions públiques i demana l'autoconfinament del veïnat davant el “descontrol” de la pandèmia al poble.

També et pot interessar