La ‘nova normalitat’ durà mascaretes obligatòries, tests i actuacions contra rebrots
El Consell de Ministres aprova el decret, que inclou actuacions en matèria d'higiene als centres de treball i garanteix el subministrament de medicaments essencials.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret amb les normes que s'hauran de seguir una vegada acabe la desescalada per a evitar rebrots pel coronavirus, i que estarà vigent fins que el govern espanyol declare que es donen les condicions per a declarar que la crisi sanitària ha conclòs.
La norma recull les mesures de l'estat d'alarma que seguiran en vigència una vegada acabe la desescalada, fins que es tinga una vacuna o tractament per a la SARS-CoV-2. Es divideixen en mesures de prevenció i higiene, mesures en matèria de medicaments i productes sanitaris, i actuacions per a garantir la ràpida resposta del sistema sanitari en cas de rebrot.
Mascaretes obligatòries
Es manté l'obligatorietat de l'ús de mascaretes per a les persones majors de 6 anys quan no es puga mantindre la distància de seguretat interpersonal mínima d'un metre i mig, i podria haver-hi multes de fins a 100 euros per a aquelles persones que no les porten. L'ús obligatori també es mantindrà en el transport públic, que adaptarà l'oferta perquè no hi haja aglomeracions. Queden exemptes d'aquesta obligatorietat les persones amb dificultats respiratòries i persones amb alguna discapacitat, a més d'aquelles activitats que resulten incompatibles, com ara la ingesta d'aliments o la pràctica esportiva.
Mesures de prevenció i higiene
Es contemplen mesures de prevenció i higiene per a centres de treball, centres docents, hospitals, establiments i altres sectors d'activitat amb la finalitat d'evitar la coincidència massiva de persones que faça inviable la distància interpersonal de com a mínim un metre i mig.
Els centres residencials de persones majors han d'estar coordinats amb els centres sanitaris de les seues comunitats i tindre preparats plans de contingència.
Declaració obligatòria de malaltia
S'insta els centres de salut a donar tota la informació sobre els casos que es donen en les diferents zones del territori nacional per a conéixer de manera immediata els nous casos i rebrots. L'obligació afecta a totes les administracions públiques i a tots els centres públics o privats.
La Covid-19 és una malaltia de declaració obligatòria urgent i caldrà facilitar a l'autoritat de salut pública competent totes les dades necessàries per al seguiment i la vigilància epidemiològica del virus en el format adequat i en el temps oportú.
Tests als casos sospitosos
Els serveis de salut de les comunitats autònomes garantiran que a tot cas sospitós se li farà una prova diagnòstica per PCR o una altra tècnica de diagnòstic molecular, tan prompte com siga possible des del coneixement dels símptomes.
Medicaments essencials garantits
Es faculta a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris a recaptar informació als fabricants per a garantir-ne la disponibilitat. També es garanteix el proveïment de medicaments essencials per a fer front al coronavirus, permetent que la mateixa agència puga atorgar llicències excepcionals per a la fabricar mascaretes, bates quirúrgiques i equips de protecció.
Desapareix, a més, part de la reforma de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris pel que fa a la custòdia, conservació i dispensació de medicaments. El govern espanyol només manté la capacitat d'actuar sobre el control de preus en cas de crisi sanitària.
Plans de reacció en cas de rebrots
S'establiran mesures per a tindre capacitat de resposta en cas de possibles rebrots a través de l'elaboració de plans de contingència. El govern obliga les comunitats autònomes a disposar, tindre accés o capacitat d'instal·lar en un termini breu el personal i els llits necessaris per a respondre a increments ràpids de casos.
Transport i mobilitat
Quant a la mobilitat, l'executiu no planteja mesures per a regular o limitar la mobilitat entre territoris, encara que sí que urgeix a les comunitats autònomes a preparar-se per a un possible rebrot de coronavirus.
Sí que estableix que els operadors de transport amb seient preassignat hauran de guardar els registres dels viatgers almenys quatre setmanes per a poder garantir la traçabilitat del virus en cas d'algun nou contagi i establir possibles contactes de l'hipotètic pacient.
Garanties a consumidors i usuaris
El govern estén les garanties per als consumidors i usuaris que estaven previstes per a l'estat d'alarma durant el període de vigència el decret de la nova normalitat. Introdueix una disposició que dona un termini de catorze dies per a resoldre un contracte de compravenda de béns i prestació de serveis en el cas que s'haja vist afectat per les mesures adoptades per l'estat d'alarma, la desescalada, o la nova normalitat.
Limitació d'aforament
Segons el decret, s'haurà de mantindre una distància interpersonal d’1,5 metres i les comunitats autònomes tindran autonomia a l'hora de precisar la limitació d'aforament en els locals.
Per tant, correspondrà a les autoritats sanitàries de cada comunitat especificar les limitacions d'aforament, igual que abans de l'estat d'alarma i com ja pot succeir en les autonomies que estan en fase 3.
Esport professional: futbol i bàsquet
El nou decret especifica que, en el cas de la Lliga Professional de Futbol i l'ACB de bàsquet, l'administració competent per a l'aplicació d'aquestes mesures de prevenció és el Consell Superior d'Esports prèvia consulta a l'organitzador de la competició, al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes.