Radiografia epidemiològica dels 29 municipis valencians confinats a partir del 7 de gener
La mesura afecta 325.000 persones, sobretot de les comarques centrals, amb Alcoi, Ontinyent, Xàtiva i Oliva com les ciutats més poblades.
El 6,5% de la població de la Comunitat Valenciana es prepara per a viure confinada fins al 21 de gener, com a mínim. La situació epidemiològica en 29 municipis és “crítica”, segons l’expressió utilitzada per la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, per a justificar el tancament temporal d’aquestes localitats, on viuen 325.047 persones, segons l’últim empadronament.
Alcoi, Ontinyent i Xàtiva són les ciutats més poblades en aquesta llista, totes de les comarques centrals, les més afectades. 10 dels municipis confinats pertanyen a la Vall d’Albaida (3), la Costera (3), l’Alcoià (2) i la Safor (2). A més, hi ha uns altres dos caps de comarca que també hauran d’adaptar-se a aquesta nova restricció de la mobilitat: Llíria (Camp de Túria) i Aiora (Vall de Cofrents).
En un moment que l’epidèmia està progressant amb força a tot el País Valencià, l’evolució de la malaltia en cadascun d’aquests 29 municipis té singularitats.
N’hi ha on els positius estan baixant, si comparem la situació que tenien fa quinze dies (Oliva, Xest i Soneja). Altres, on puja clarament (Borriol, Castalla, Aiora, Guadassuar). Alguns, on la propagació està disparada (Daimús, Quatretonda, Anna). Uns altres, que formen una conurbació (Sedaví, Massanassa, Alfafar i Benetússer) que ha engolit per raons geogràfics pobles on, paradoxalment, no hi ha ni un sol contagi (Llocnou de la Corona). Fins i tot, hi ha municipis, com Benigànim, que tornaran a estar confinats 4 mesos després de ser el primer poble valencià on es va implantar aquesta mesura.
Aquesta taula resumeix tota la variada casuística d’unes localitats on el coronavirus està a punt de canviar-los el dia a dia.