Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

Sánchez s'obri al control del fons europeu

El govern espanyol és optimista sobre el resultat de la cimera i veu possible l'acord, encara que reconeix les dificultats en les negociacions.

Pedro Sánchez, al costat d’Ursula von der Leyen, Giuseppe Conte, Emmanuel Macron i Angela Merkel, entre altres, durant la cimera dels líders de la UE a Brussel·les / Twitter: @sanchezcastejon

El cap de l'executiu espanyol continua a Brussel·les participant en les negociacions sobre el paquet econòmic europeu, que inclou el fons i el pressupost plurianual. En la trobada participen els caps d'estat i de govern dels vint-i-set membres de la Unió Europea.

Durant aquest dissabte, Sánchez va participar en reunions bilaterals i de grup en una jornada amb menys hores de plenari de la cimera. Per la seua banda, el govern espanyol és optimista sobre el resultat de la cimera i veu possible l'acord, encara que reconeix les dificultats en les negociacions.

Així mateix, tal com va afirmar el president Sánchez en Twitter, continuen "buscant punts de trobada per a avançar en el paquet financer que permeta la recuperació després de la pandèmia".

De moment, el president del govern espanyol, deixa la porta oberta al denominat "fre d'emergència" per al control del fons europeu, sempre que no hi haja veto. La proposta és del president del Consell, Charles Michel, que permetria que si un o diversos països consideren problemàtic un pla de reformes i inversions es paralitze la seua aprovació fins a tindre l'opinió del Consell.

D'altra banda, Sánchez també acceptaria la reducció de les ajudes directes, mentre el paquet econòmic final continue sent positiu per als seus interessos. Aquesta seria la proposta de Michel que consisteix a traspassar 50.000 milions d'euros dels previstos per a ajudes a fons perdut a préstecs. D'aquesta manera, en lloc de 500.000 milions d'euros en subvencions directes serien 450.000 i els 300.000 restants entrarien en el capítol de préstecs.

Damunt la taula hi ha un pla de recuperació d'1,85 bilions d'euros que eixirien del pressupost comunitari per a 2021-2027 i un fons específic de recuperació finançat amb l'emissió de deute conjunt. Una estratègia i un volum sense precedents en la història de la UE.

També et pot interessar